Ugrás a tartalomhoz

Közösségépítés játékosan (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Országos népszerűsítő programot szervez a Magyar Cserkészszövetség. A sportvetélkedőkkel és ügyességi versenyekkel színesített programsorozat egyik állomásaként Mezőkövesdre látogattak a szervezet tagjai.

A cserkészmozgalom története egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza. Ötlete egy  angol főúr, Lord Robert Baden-Powell nevéhez fűződik. A szervezet megalapítása akkor fogalmazódott meg benne, amikor a búr háborúban egy csapatot alakított ki az ostrom során ott „tébláboló” fiúkból. A háborúból hazatérve cserkész könyvet írt, amely 1908-ban meg is jelent. A mozgalom olyannyira gyorsan terjedt, hogy 1910-ben már az Egyesült Államokban is megalapították az első cserkészszövetséget. Alig két évvel később a Magyar Cserkészszövetség is megalakult. A szervezet 1948-ig működött, ekkor feloszlatták, és közülük több vezetőt bebörtönöztek. A szövetség a rendszerváltás idején, 1989-ben alakult újjá. Hazánk legnagyobb ifjúsági szervezetének jelenleg közel húszezer tagja van.
A cserkészek alapvető célkitűzése, hogy felkészítsék a fiatalokat állampolgári kötelességeik teljesítésére és mind testileg, mind lelkileg egészségre neveljék őket. A cserkészmozgalom az ifjúságot konzervatív szellemiségre, az alapvető emberi értékek megismerésére neveli. Mindezt színvonalas programokkal, csapat-, és közösségépítő rendezvényekkel, egyebek mellett táborozásokkal színesítik.


Közösségépítés játékosan

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Cserkészszövetség 2013 őszén „Kisközösségi Ifjúságnevelés Támogatása” címmel az Európai Unió támogatásával egy országos kisközösség-fejlesztési programot indított. Az idén július végén záruló TÁMOP-os projektben hozzávetőleg 6000 diák vesz részt. A program keretében pedagógusképzések, valamint egy 40 települést érintő országos népszerűsítő rendezvény is indult, melynek egyik állomása Mezőkövesd volt június 5-én.

A Kavicsos-tó és Szabadidőparkban megrendezett eseményen a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola és a Szent István Katolikus Általános Iskola diákjai vettek részt. A játékos vetélkedőkkel, ügyességi és logikai feladatokkal színesített rendezvényen a gyerekek betekintést nyerettek a cserkészmozgalom életébe és működésébe is.
„Az a célunk, hogy társadalmi értékekkel rendelkező közösségeket formáljunk. Természetesen most is ugyanazokat az értékeket próbáljuk közvetíteni, amit 100 évvel ezelőtt. A jelmondatunk Isten, haza és embertárs szolgálata, erre a szellemiségre szeretnénk ránevelni a fiatalokat játékos és mozgalmas formában” – hangsúlyozta Bernáth Richárd, cserkésztiszt.

Az általános iskolások egy három állomásos programon vettek részt. Elsőként cserkészettel kapcsolatos kitűzőket készítettek, majd egy különleges akadálypályát kellett teljesíteniük, míg végül közösségépítő társasjátékok és ügyességi feladatok vártak a gyerekekre.
A középiskolások közösségépítő, és ismerkedős játékokat játszottak, valamint métáztak. A különleges ősi magyar népi csapatjáték nagyon hasonlít a baseballra, pontosabban a baseball hasonlít rá, hiszen hazánkban sokkal korábban játszották, mint az amerikai változatát.


A város támogatja a mozgalmat

A rendezvényre ellátogatott többek között dr. Fekete Zoltán polgármester, aki elismerését és örömét fejezte ki a cserkészmozgalom munkájával kapcsolatban.
„Én rendkívüli módon örülnék, ha feléledne a mozgalom. A gyerekek egy igazán tartalmas és értékes közösségi életbe kapcsolódhatnának be, ahol többek között játékos formában nyílna lehetőségük új ismeretek megszerzésére”– emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat mindenben támogatja a cserészmozgalom újraindulását.
Gyenes Lászlónak, a Mezőkövesdi Mentőállomás vezetőjének az irányításával hosszú évekig egy nagyon jól szervezett cserkészcsapat működött városunkban. A Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola és a Szent István Katolikus Általános Iskola vezetői szeretnék ismét újraindítani a cserkészmozgalmat Mezőkövesden, melynek már zajlanak az előkészületei.

B.K.

Kapcsolódó hírek