Ugrás a tartalomhoz

„Egyetemes” együttműködés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Együttműködési megállapodást kötött Mezőkövesd Város Önkormányzata a gödöllői Szent István Egyetemmel. A kontraktust június 12-én írták alá az oktatási intézményben.

Az ünnepségen elsőként dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy a felek között egy nagyon fontos együttműködés jött létre, amely kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget nyújt majd a Gazdasági-és Társadalomtudományi Kar hallgatói számára, ugyanis a hallgatók megismerkedhetnek a vidéki települések problémáival és a mindennapos feladatokkal. „A megállapodás mindkét fél számára előnyös, hiszen a hallgatók tanulmányokat és kutatásokat fognak végezni a régióban, egyebek mellett a munkaerő, a marketing és a humánerőforrások területén, amit Mezőkövesd is fel tud majd használni. Ezen felül lehetőség nyílhat akár közös pályázatok benyújtására is” – hangsúlyozta a rektor. Dr. Tőzsér János hozzátette, hogy abban az esetben, ha igény lesz rá a Mezőgazdaság-és Környezettudományi Kar, az Ybl Miklós Építésztudományi Kar, vagy az egyetem többi kara is bekapcsolódhat a munkába, így a hallgatók a vidék-, és agrárfejlesztés területén komplett, átfogó tanulmányokat készíthetnek, melyek az egész térségnek segítséget nyújthatnak a feladatok megoldásában.


Szellemi tőke érkezik

A köszöntő után dr. Fekete Zoltán polgármester, valamint dr. Tőzsér János rektor aláírásával szentesítette az együttműködési megállapodást. Ezt követően városunk vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait. Dr. Fekete Zoltán elmondta, hogy az együttműködést a tárgyalások mellett több mint négy hónapos előkészítő munka előzte meg. „Azt gondolom, hogy a mai eseménynek óriási jelentősége van, hiszen olyan szellemi tőkét tudunk Mezőkövesdre és a térségbe hozni, amelyre korábban nem volt példa. A Szent István Egyetem teljes kutatógárdája, tanári kara és hallgatói kara is segítségünkre lesz a vidék-, a gazdasági- és a turisztikai fejlesztésekben. A megállapodás előkészítési idejében 80 hallgató végzett kutatást városunkban, ennek eredményeit várhatóan ősszel ismertetik. Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek az együttműködésnek, biztos vagyok benne, hogy a városban és a kistérségben élők javát fogja szolgálni” – emelte ki a városvezető.


Nagy lehetőségek


Ezután Professzor h.c. Dr. Káposzta József, PhD., a felsőoktatási intézmény dékánjának gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők, aki hangsúlyozta, hogy az egyetem, ezen belül a Gazdasági-és Társadalomtudományi Kar komoly lépéseket tett az elmúlt években a gazdaság-, és a vidékfejlesztés területén. Elmondta, folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, kapcsolatokat, ahol a megszerzett tapasztalataikat, tudásukat, valamint a hallgatók potenciálját hasznosítani és kamatoztatni tudják. „Mezőkövesd és térsége fantasztikus lehetőségeket jelent számunkra, hiszen a járás a Bükk hegységtől egészen a Tisza-tóig tart és itt minden mezőgazdasághoz, iparhoz és turizmushoz kapcsolódó elem megtalálható. Mindez egy olyan oktatási, kutatási terepet nyújt a számunkra, ami egy hosszú távú kapcsolat alapját biztosíthatja” – emelte ki a dékán. Hozzátette, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati képzés fejlesztése, ennek érdekében a kistérségek mellett vállalkozókkal is kötöttek már megállapodást, így napjainkban mintegy 100 szervezettel működnek együtt. „Egy együttműködés sikeressége sok szeletből tevődik össze, de példaértékű az a nyitottság, amivel a polgármester úr az egyetem és az önkormányzat közötti megállapodás megkötéséhez állt. Úgy gondolom, ez előrevetíti, hogy egy nagyon termékeny és mindkét fél számára eredményes kapcsolat alakulhat ki közöttünk” –hangsúlyozta a dékán.


Az egész térség profitál

Az ünnepi eseményen jelen volt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki szintén örömét fejezte ki a megállapodással kapcsolatban. „Úgy gondolom, a Vidékfejlesztési Operatív Program, illetve a Terület- és településfejlesztési Operatív Programokat illetően a pályázatok benyújtásához, valamint a projektek megvalósításához is jó és biztos szellemi hátteret jelenthet az egyetemmel kötött megállapodás. Nem beszélve arról, hogy a kutatások és a felmérések eredményeinek, valamint a tanulmányok felhasználásával az egész térséget érintő jövőképet is kialakíthatunk” – emelte ki Tállai András. Hozzátette, Dél-Borsodnak különleges adottságai vannak, hiszen a mezőgazdaság mellett az ipar is dominál térségben, köszönhetően a bükkábrányi bányának és a mezőkövesdi üzemeknek, továbbá az idegenforgalom és a turizmus is nagy szerepet tölt be. Zárásként reményét fejezte ki, hogy mindkét fél sokat fog profitálni az együttműködésből.

B.K.

Kapcsolódó hírek