Ugrás a tartalomhoz

Érték Díjas lett Mezőkövesd (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Érték Díj” kitüntetést kapott a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. Az elismerést dr. Fekete Zoltán polgármester vette át az I. Megyenapon június 16-án.

A szerencsi Rákóczi-várban megrendezett eseményt hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. A közösségek életében kiemelt szerepet töltenek be a közös ünnepek, melyek az összetartozás erősítésén túl, lehetőséget nyújtanak az aktuális helyzetértékelésre, a tervezett feladatok megbeszélésére, továbbá a kikapcsolódásra és az önfeledt szórakozásra.


„Egészség és életmód”

Ennek apropóján rendezték meg az egész napos eseményt, melynek keretében megszervezték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kincseink- Örökségeink Napját. A B.A.Z Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság által meghirdetett „Kincseink-Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj" pályázat díjátadó ünnepségén elsőként Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki egyebek mellett az értéktár működéséről osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy az értéktár rendszere 2013-tól működik és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Országos szinten az elmúlt másfél évben közel 400 településen alakult meg a helyi értéktár, amit a 19 megyei értéktár fog össze, míg a piramis csúcsát a Hungarikum Bizottság jelenti. Az elnök elmondta, hogy a pályázat díjátadó ünnepségén összesen 6 kategóriában osztanak ki díjakat. Városunk az „Egészség és életmód szakterületi kategória” díját nyerte el, amit a szakmai zsűri a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő nemzeti értéket továbbfejlesztő és ápoló közösség részére adományozott.
Az elismerő oklevelet, az értéktár lógójával díszített Hollóházi porcelánból készült vázát, valamint a fürdő fejlesztésére fordítható pénzjutalmat Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Bánné dr. Gál Boglárka bizottsági elnök adta át dr. Fekete Zoltán polgármesternek.
Az ünnepség ezt követően a Lovagteremben folytatódott, ahol többek között Török Dezső elnök, Bánné dr. Gál Boglárka bizottsági elnök, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjai, továbbá a díjazottak, köztük dr. Fekete Zoltán polgármester „helyezte el” ujjlenyomatát a Magyar Értékek Vándortérképén.


Matyó értékek a kiállításon


A kapcsolódó rendezvények között a megyei értéktárba felvett értékek kiállítását, köztük a Matyó örökség, a hímzés, a viselet és a folklór mellett a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot, a Takács István Életmű kiállítást, továbbá a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőt bemutató kövesdi standot is megtekinthették az érdeklődők. A mezőkövesdi Tourinform Iroda munkatársai a város nevezetességei mellett a városi rendezvényekről készült prospektusokat és szórólapokat osztogattak a stand látogatóinak.
Az egész napos színes programok között egyebek mellett megyei ifjúsági kulturális csoportok, néptáncegyüttesek léptek színpadra. Az érdeklődők ezen felül látványos rendőrségi és katasztrófavédelmi bemutatót, valamint Pál Dénes énekes koncertjét és  „A Fejedelem” című musicalt nézhették meg.

B.K.

Kapcsolódó hírek