Ugrás a tartalomhoz

Épülhet a tanuszoda

Mezőkövesd hírei

400 millió forint kormányzati támogatásból épülhet meg a városi tanuszoda. Jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese a képviselő-testület július 2-án megtartott ülésén. (Látványterv: Sáth és Társa Építésziroda)

Önkormányzatunk képviselő-testületének ülése rendhagyó módon kezdődött. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter helyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője örömteli hírt jelentett be. Az Országgyűlés elfogadta az ország 2016-os költségvetését, amelyben az önkormányzatok számára nyújtható kiegészítő támogatások között szerepel a mezőkövesdi tanuszoda építésére odaítélt forrás is. Az országgyűlés által elfogadott jövő évi költségvetésből 400 millió forintot biztosítanak Mezőkövesdnek a létesítmény megépítésére. Tállai András kiemelte, hogy Mezőkövesden és a térségben több mint 5000 gyermek, óvodás, iskolás számára nyílhat így lehetőség az úszás alapjainak elsajátítására. A bevezető gondolatok után Tállai András miniszterhelyettes átnyújtotta a támogatást tartalmazó költségvetési dokumentációt dr. Fekete Zoltán polgármesternek, valamint a testület megtekintette a tanuszoda látványterveiből összeállított bemutatót.
Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy a tervek szerint az uszoda építése jövő év tavaszán kezdődhet el, és 2016 szeptemberében induló tanévben már használhatják a diákok. Hozzátette, hogy ezzel a város, az itt élők régi vágya, igénye válik valóra.
Az ülés ezt követően a polgármesteri tájékoztatóval folytatódott, majd első napirendi pontként az önkormányzat 2015. évi költségvetését módosították, valamint Mezőkövesd településrendezési eszközeiben is változtatásokat szavaztak meg.
 Napirenden szerepelt az egészségügyi alap- és szakellátás mezőkövesdi helyzetéről szóló tájékoztató. A beszámoló a háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi ellátások, a Rendelőintézetben zajló szakrendelések, a Belgyógyászati osztály és a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ összefoglalóját, tapasztalatait, felvetéseit tartalmazza. Összességében elmondható, hogy Mezőkövesden az egészségügyi ellátás minden szintje biztosított, minden házi-, gyermek-, illetve fogorvosi praxis betöltött. A tájékoztatóban szereplő, az orvosok által felvetett igények teljesítésén, például infrastrukturális javítások, az önkormányzat dolgozik. Emellett dr. Fekete Zoltán polgármester a város, a testület nevében megköszönte a városban az egészségügy területén dolgozók áldozatos munkáját.
A testület elfogadta a Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának tervezetét, amely a 2016-2020-as időszakra tervezett fejlesztési elképzeléseket tartalmazza az ahhoz szükséges források megnevezésével. Ez a dokumentáció a 2016-2020-as Európai Uniós pályázatokon való részvételhez is szükségesek. A tervezetet a megyei közgyűlés is megtárgyalja majd, valamint az európai uniós pályázatokért felelős minisztériumhoz is el kell küldeni.
A grémium arról is szavazott, hogy az önkormányzatunk csatlakozik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkormányzati szekciójához. Ez a lépés, együttműködés is segítséget nyújthat a város számára a főként gazdaságélénkítést megcélzó pályázatok benyújtásakor, hiszen a kamara egyebek mellett számos segítséggel, információval, a gazdasági szféra résztvevőivel való kapcsolattartásban tudja segíteni az önkormányzat munkáját.
Napirenden volt a XVII. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó támogatási kérelme is. A testület döntése értelmében az önkormányzat 650 ezer forinttal hozzájárul az országos szinten is elismert rendezvény megszervezéséhez.
A városatyák az augusztus 20-ai városi ünnepség programtervezetét is elfogadták, valamint  2.781.000 forint támogatást szavaztak meg a rendezvény lebonyolítására.
A városatyák mindezeken túl önkormányzati ingatlanok, bérlakások, garázsok sorsáról hoztak határozatokat, valamint módosították az önkormányzat 2015. évi közbeszerzési tervét is.

Soron kívül üléseztek 

Rendkívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete június 29-én. A grémium elsőként sürgősségi indítványként tárgyalta a Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság új külsős tagjának megválasztását. Ez azért vált szükségessé, mert a bizottság korábbi tagja, Dobrádi Erika köztisztviselővé minősülését követően lemondott a tagságról. A meghozott döntés értelmében ezentúl az új külső tagja Jakab Anett lett. A határozat meghozatala után Jakab Anett letette az esküt. Ezt követően a helyi közösségi közlekedés támogatása iránti kérelem benyújtásáról döntöttek. Az Önkormányzat pályázatot nyújt be a szolgáltatás ellátásának támogatására. Ehhez a képviselő-testület határozata szükséges, miszerint továbbra is működteti a személyszállítást, és hogy erről az üzemeltetést végző Városgazdálkodási Zrt.-vel megkötötték a szerződést. A városatyák elfogadták és meghozták a pályázat benyújtásához szükséges határozatot. 

 

 

M. Zs.

Kapcsolódó hírek