Ugrás a tartalomhoz

Matyók a Milánói Világkiállításon

Mezőkövesd hírei

 Az idén Milánóban megrendezésre kerülő Világkiállítás mottója „Táplálni a világot, energiát adni az életnek”. Magyarország a sámándobra emlékeztető háromszintes Életkert Pavilonban a magyar vízkincs az élelmiszer és borkultúra bemutatása mellett művészeti életünk különlegességeivel szeretné elkápráztatni a világot. Az október végéig tartó rendezvény repertoárjában szerepet kapnak a komolyzene, az operett, a fotó-, képző-, és iparművészet, a népzene, a néptánc és a népiparművészet reprezentánsai.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésének köszönhetően a Matyó Népművészeti Egyesületet érte az a megtisztelő felkérés, hogy június első felében az Expón képviselje a magyar népi iparművészetet.

 A nyolcfős delegációnk május 30-án kelt útra. Már Milánó előtt előkerültek a fényképezőgépek, s megörökítették érkezésünket. A rendezvény területén Czvikli Nóra a magyar pavilon egyik vezetője várt bennünket. Bemutatta a különleges formájú, nyitott kagylóhéjra emlékeztető magyar pavilont, a segítő személyzetet, a kiállító tereket, a tetőtéri teraszon az éttermet. Ismertette feladatainkat és lehetőségeinket, és megismerkedhettünk az előző csapat népművészeivel. Este a szállodában megbeszéltük az elkövetkezendő két hét programját.  A hoszteszek és biztonsági őrök odaadóan segítettek bennünket.

Szíves vendéglátásban részesültünk a magyar étteremben, ahol magyaros ebédet és vacsorát kaptuk. A szálloda és az Expo közötti közlekedés nagyon kényelmes volt, amit kisbusszal oldottak meg, egy szenzációs olasz gépkocsivezetővel, Massimóval.
A magyar pavilonban látványos matyó kiállítást készítettünk, kialakítottuk a saját munkaterületünket, és izgatottan vártuk a látogatókat mindannyian  matyó népviseletben. 
A pavilon előtt a logikai játékokkal  Kiss Milán, fafaragó bemutatóval Lakatos József, a játszóházzal  Csörgőné Márton Éva és Lukácsné Lengyel Erzsébet foglalkozott, ahol jellegzetes matyó mintákat lehetett színezni, karkötőt készíteni, rongybabát kötözni és zsebkendőt hímezni.
A pavilon aulájában Kovács Szabolcs bútorfestés bemutatót, Pap Jánosné Jucika hímzés és horgolás bemutatót, Keszi Jenőné Marika ómatyó hímzést,  Kovács Gáspárné Teca surchímzés bemutatót tartottak.  Június 5-én került sor Magyarország épületének hivatalos megnyitó ünnepségére. A pavilont Balog Zoltán  Emberi erőforrások minisztere, Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter, Szőcs Géza a Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos nyitotta meg.
Az ünnepség keretén belül a Bogányi-zongorán a feltaláló és Érdi Tamás  zongoraművész adott koncertet. A megnyitó után Fazekas miniszter úr  elismerését fejezte ki a gyönyörű viseletünkért és kitartásunkért  a nyári melegben. Balog Zoltán miniszter úr ismerősként üdvözölt bennünket.  Szőcs Géza kormánybiztos úr pedig a hogylétünk felől és a kiküldetésünk időtartamáról érdeklődött.
A másnapi konferencia komoly kihívást jelentett számunkra, mivel minden alkotónak a pavilonon kívül kellet tevékenykedni az árnyék nélküli 39 fokos hőségben. Túléltük, nagy sikerünk volt az előadók és látogatók körében egyaránt. Ekkor készített felvételt  a Duna TV a kézműveseinkkel, Magyarok Milánóban címmel.  Több televíziós csatorna is forgatott rólunk felvételt, többek között a japán és az olasz állami TV is.
Az Expo látogatói közül több ezren voltak kíváncsiak a gyönyörű viseletbe öltözött matyókra és az általunk végzett bemutatókra. Folyamatos munkát nem nagyon tudtunk végezni, mert a látogatók szinte percenként kérték az együtt fotózkodást. Több bátor érdeklődő még a kezünkből is kivette az eszközöket és megpróbálták a horgolást, hímzést, faragást.
 Az impozáns magyar pavilon előtt játszóházi foglalkozással, szövés, rojtozás bemutatóval és logikai játékokkal, faragással csalogattuk a vendégeket.  A foglalkoztatás mellett a látogatók szívesen fogadták az apróbb ajándékokat.
Nagy sikere volt a matyó mintáknak, hímzéseknek, bútorfestésnek, de mivel az értékesítés nem volt megengedett, a mintákat az „útlevelükbe”  (az útlevél az expo területére volt érvényes egy játék keretében) és kézfejükre, karjukra  kérték festeni a matyó motívumokat, ilyen formában vitték a világ minden tájára. 
A pavilon üvegvitrinjében hagytunk matyó kiállítási anyagot, hímzést, festett kisbútort, fafaragást, karmantyús- és kötözött babát.
Szabadidőnk csak este fél nyolctól tíz óráig volt. Igyekeztünk ezt a rövid időt tartalmasan eltölteni: sok, számunkra különleges ország pavilonját megtekinteni, programjaikon részt venni, ételeiket és italaikat megkóstolni. Minden nap éjfél körül tudtunk lepihenni.
 A két hét élményekben gazdagon, sok munkával, gyorsan telt el.
Június 16-án éjszaka fáradtan, de örömmel érkeztünk Mezőkövesdre.

Kovács Szabolcs
a Matyó Népművészeti Egyesület 
kézműves delegációjának vezetője
 
 
 

Kapcsolódó hírek