Ugrás a tartalomhoz

Változások a jegyzői feladatokban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Új feladatokkal bővül a jegyzői hatáskör szeptember 1-jétől.

A köznevelési törvény értelmében azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-éig betöltik a 3. életévüket, kötelező beíratni az óvodába. A jegyző erről nyilvántartást vezet és mostantól abban az esetben, ha a szülők elmulasztják a gyermek beíratását,  felszólítást küld a részükre. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szülők felmentést kérhetnek az óvodai beíratás alól. A kérelmüket a jegyzőnek kell benyújtani és legfeljebb a gyermek 5 éves koráig lehet megtenni.
„Ilyen esetekben mostantól a jegyző az óvodavezető és a védőnő beleegyezésével kaphat felmentést a gyermek a beíratás alól. Ez függhet a családi helyzettől, egyedi helyzetektől, illetve, ha úgy ítéljük meg, hogy otthon jobban ki tudja bontakoztatni a képességeit mint az óvodában” – mondta dr. Jakab Orsolya, városunk jegyzője.

A gyermekek óvodai elhelyezéséről, egyebek mellett az intézmény befogadóképességének és a gyermek lakóhelyének figyelembevételével az óvodavezető dönt. Ha a gyermeket nem abba az óvodába veszik fel, ahová a szülők szeretnék, ezután a jegyzőhöz fordulhatnak.
„Ebben az esetben a fellebbezéseket mostantól szintén a jegyzőhöz kell benyújtaniuk a szülőknek a másodfokú döntéshez. Ezen felül a tanulói jogviszony létesítésével, megszüntetésével, és a gyermek fegyelmi ügyével kapcsolatos másodfokú eljárások szintén a jegyző hatásköréhez tartoznak.” – hangsúlyozta dr. Jakab Orsolya.
Abban az esetben, ha a gyermek mulasztott tanóráinak száma magasabb a törvényben megengedettnél, szeptember 1-jétől már a Járási Hivatalok fognak eljárni.

B.K.

Kapcsolódó hírek