Ugrás a tartalomhoz

Múzeumok éjszakája

Mezőkövesd hírei

Az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum mutatkozott be az idei Múzeumok Éjszakáján a Mezőgazdasági Gépmúzeumban. 

A program egy időszaki kiállítás megnyitójával kezdődött, amely keretében az Alsócsernátonban működő, a kövesdi Gépmúzeummal szoros kapcsolatot ápoló Haszmann Pál Néprajzi Múzeum mutatkozott be. Kádár Zoltán, a Gépmúzeum igazgatójának felvezető gondolatai után Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Az alelnök szavai után dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere üdvözölte a rendezvény résztvevőit. 

A „Székely életképek – tárgyakban őrzött hagyomány” című tárlaton az érdeklődők megismerhették az erdélyi múzeum kincseit, tevékenységét. A megnyitó ünnepségen Dimény Haszmann Orsolya, a néhai múzeumalapító, idős Haszmann Pál unokája mesélt a gyűjteményről, a múzeumban folyó munkáról, így még mélyebben ismerhettük meg a fényképeken és tárgyakon keresztül bemutatott életet. 
Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára nyitotta meg a tárlatot. 
A tárlat megnyitása és megtekintése után több múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt a múzeumba ellátogatók. Így mezőkövesdi és alsócsernátoni népművészek, fafaragók közreműködésével megismerhettük a matyó és az erdélyi fafaragás egyediségét. A fa díszes megmunkálása mellett a bútorfestés rejtelmeibe vezette be a látogatókat Kovács Szabolcs népi iparművész. Az este során Csirmaz Zsolt szőrme és bőrkikészítő közreműködésével azérdeklődőknek lehetőségük nyílt betekinteni a szőrme és bőrkészítés fortélyaiba is. 
Emellett a Matyó Kertbarátok Klubja jóvoltából virágfüzért fonhattak a gyerekek és a felnőttek, valamint ytong téglát faraghattak és gipszdíszeket festhettek az apróságok. 
Az program során nyársalással, díszműkovács- és rendkívüli gépbemutatóval, táncházzal és nótázással is várták a látogatókat.
 

Kapcsolódó hírek