Ugrás a tartalomhoz

Betekintés a munka világába (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

50 órát kell dolgozniuk a középiskolás diákoknak közösségi, szociális területen. A szolgálat az érettségi megszerzésének feltétele.

A köznevelési törvény által bevezetett kötelezettségnek a középiskolás, érettségi előtt álló diákok nonprofit intézményeknél, szervezeteknél tehetnek eleget. A jogszabály az 50 óra ütemezését az adott középiskolákra bízta.
– Iskolánk esetében a tevékenységet a 9. évfolyamon kezdik meg a tanulók és legkésőbb a 11. évfolyamon befejezik. Nem kötelező egyszerre teljesíteniük az 50 órát, akár több évre lebontva is végezhetik – mondta el Juhász Jánosné, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója.
A gimnázium diákjai 55 különböző intézménynél, szervezetnél tevékenykednek. Ilyen például a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesülete, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde, a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. vagy például a Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat. Emellett a fiatalok saját településükön is teljesíthetik a szolgálatot. Takács Bence például a mezőkövesdi Idősek Otthonában tölti le az előírt közösségi munkát.
– Hasznosnak tartom ezt a feladatot, hiszen így legalább kipróbáljuk, milyen is a munka valójában. Jó lehetőség arra, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezzenek ezen a téren. Számomra már nem új a dolog, hiszen korábban is dolgoztam a nyári szünetekben. Most az Idősek Otthonában vagyok, ahol az épp aktuális tevékenységekbe kapcsolódok be. Így például füvet vágok, tisztán tartom az udvart, az idősek körül segítek – mondta el Takács Bence.
A gimnázium mellett természetesen a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola érettségiző tanulóit is érinti ez a kötelezettség. Az intézménynek több mint 30 szervezettel, például az egyházzal, városi és falusi önkormányzatokkal, nonprofit cégekkel van kapcsolata, ahol szívesen látják a fiatalokat. Csirmaz István iskola igazgató elmondása szerint a diákok is nagyon örültek ennek a lehetőségnek, melyet a szakképzőben is teljesíthetnek több év alatt.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek