Ugrás a tartalomhoz

Mezőkövesdtől Paraguay-ig – A tánc hétvégéje (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint 400 fellépő, színpompás ruhák, tánc zenei kavalkád, hagyományok. Ez jellemezte az idei Matyóföldi Folklórfesztivált. Az augusztus 7-9. között megrendezett fesztiválon a legnagyobb sikert a Matyó Néptáncegyüttes mellett a Paraguay Rekove táncegyüttes aratta.

Az Unesco Szellemi Kulturális Jegyzékén szereplő matyó kultúra fesztiválja idén is változatos programkínálattal várta a közönséget. Péntek este elsőként a matyó és kalocsai hagyományőrzők léptek színpadra, majd pedig a ”Viva Paraguay” esten arattak hatalmas sikert a Paraguay-ból érkező táncosok, akik főként spanyol és saját néptáncukból adtak ízelítőt. A különleges, kézzel készített ruhakölteményeikben, lendületes zenéjükkel és táncukkal – egyes, a zsonglőröket meghazudtoló üveges koreográfiájukkal - már színpadra lépésükkor a közönség szívébe lopták magukat.
Az est másik külföldi fellépője a Romániából érkező együttes volt, akik mezőségi koreográfiákat mutattak be. A csoport különlegessége a táncosok korösszetétele, hiszen együtt lépett színpadra és táncolt a legfiatalabb és a legidősebb táncosok. A fesztiválra nemcsak a fellépők, de a település polgármestere is ellátogatott.
A fesztivál másnapján bemutatkozott még a Törökországból érkező vendég együttes is, valamint Kalocsa, Sátoraljaújhely, Kecskemét néptáncosai, valamint a hazai Matyó Néptáncegyüttes is bemutatta szintén nagysikerű koreográfiáit.


NYITOTT PORTÁK


A hétvégén kézműves és mesterség-bemutatókkal fogadták a Hadas városrészbe látogatókat, akik betekintést nyerhettek például a mézeskalács készítésbe, a fafaragás rejtelmeibe, megismerhették a kalocsai riselést és pingálást, Kovács Szabolcs festett bútorait, korongozhattak Fehér Tibor fazekas népi iparművésszel, de pálinkát és bort is kóstolhattak. Emellett szombaton a Táncpajtában régi népi, a matyóságot bemutató filmek vetítésével, sakkszimultánnal várták a vendégeket. Szombaton és vasárnap több ízben színpadra léptek a fesztivál vendégegyüttesei, hagyományőrzői.


FOLKFESZTIVÁL FLASHMOB

Az idei év újításaként néptánc flashmobot tartottak a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben vasárnap délelőtt, amely keretében a külföldi, valamint a hazai néptáncegyüttesek egy időben, több helyszínen spontán bemutatót tartottak csalogatva a fürdőzőket a fesztivál délutáni programjaira.
A rendezvény záró napján, a kora délutáni órákban a térség hagyományőrzői szórakoztatták népdalcsokraikkal a közönséget. Bemutatkozott például a házigazda Matyó Pávakör mellett a szentistváni, tardi pávakör, valamint Harsány, Bükkzsérc, Dámóc, Tiszalök képviselői előadásában is betekintést nyerhettünk a népdalok világába.


Táncos kavalkád és gála

Az elmúlt évekhez hasonlóan a legnagyobb tömeget a vasárnap esti felvonulás és gála vonzotta. A város főutcáján végig vonuló, és táncoló együtteseket tapssal fogadták a nézelődők. Vasárnap este a már említett együtteseken túl szerepeltek még vendégfellépőként az Észak-Ciprusról érkező táncosok, a Budapestről érkező Horvát Hagyományőrző Csoport is. A gálát Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki beszédében méltatta a nagy hagyományra visszatekintő, a matyó értékeket őrző rendezvényt. A bevezető gondolatok után Tállai András és dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere ajándékot adott át a fesztivál résztvevőinek. A protokolláris pillanatok után a mezőkövesdi, szentistváni, tardi pávakör közös, díjnyertes produkciójával vette kezdetét a közel négy órás, fergeteges hangulatú gálaműsor, ahol a külföldi és hazai táncegyüttesek nagy sikert arattak.  
A vasárnap esti gála különlegessége a kalocsai, illetve matyó mintákkal díszített ruhakollekciók bemutatója volt. A ruhák megálmodója Hrivnák Tünde és a By Me Divatszalon volt. A matyó kollekcióban pedig a Matyó Népművészeti Egyesület hímzői is részt vettek, többek között a közelmúltban elhunyt Pap Andrea is. A matyó ruhákat neki, illetve lányának ajánlották a készítők.
Az est során a Matyó Néptáncegyüttes három ízben lépett színpadra, akik Bodrogközi, Szilágysági táncot adtak elő, valamint a gálát matyó koreográfiájuk zárta.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek