Ugrás a tartalomhoz

EB-győzelem, cél az olimpia (videóval)

Ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Érdi Mária. A fiatal mezőkövesdi származású vitorlázó a Laser Radial kategóriában végzett az élen.

A 17 esztendős tehetséges sportoló több kiemelkedő eredményt is elért az elmúlt években. Egyik legnagyobb sikereként 2013-ban az Egyesült Államokban megrendezett Byte C II-es hajóosztályban rendezett világbajnokságon felállhatott a dobogó legfelső fokára. A tehetséges vitorlázó idén is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, ugyanis a júliusban megrendezett U19-es Ifjúsági EB-n Laser Radial hajóosztályban aranyérmes lett Portugáliában.” Öt nap alatt összesen 12 futamot kellett teljesítenünk, ez alapján hirdették ki a végeredményt. Nagyon örülök a sikernek, ugyanis 9 ponttal győztem le a második helyezettet, ráadásul nagyon erős ellenfeleket utasítottam magam mögé” – mondta Érdi Mária, aki két klubváltást követően jelenleg a Tihanyi Hajós Egylet tagjaként „szeli a vizet”. Hozzátette, hogy az első nap gyengébb teljesítménye után fokozatosan feljavult és végül magabiztosan győzött a 82 tagú mezőnyben.


VB UTÁN OLIMPIA

Mária az EB-siker után nem pihent sokáig, néhány nappal később a franciaországi Brestben lebonyolított Európai Vitorlás Szövetség ifjúsági bajnokságán indult és bronzérmes lett. A viadalon 9 ország 16 versenyzője vett részt. Augusztusban ismét nagy kihívás vár az ifjú sportolóra, mert a hónap közepén rendezik meg az Ifjúsági világbajnokságot Kanadában. Mária elmondta, hogy a megméretésen 54, zömében a világ élvonalához tartozó vitorlás indul, és bízik benne, hogy a dobogón végez.
A fiatal versenyző felnőtt pályafutása küszöbén nagy terveket szöveget, szeretne kijutni a rioi olimpiára. „Novemberben rendezik meg a felnőtt világbajnokságot Ománban, ahol az első négy helyezett kvótát szerez az országának. Tehát ha sikerül kvótát szereznem, a magyar versenyzőkkel még meg kell küzdenem a kijutásért. Ha nem sikerül, tavasszal Palma de Mallorcán lesz még egy kvalifikációs viadal, ott osztják majd ki a megmaradt helyeket” – mondta Érdi Mária. Hozzátette, nem éli meg tragédiaként, ha nem lehet ott Brazíliában, ugyanis elsődlegesen a 2020-as tokioi olimpiai részvétel lebeg célként a szemei előtt.

B. K.

Kapcsolódó hírek