Ugrás a tartalomhoz

Tanoda és táborozás (videóval)

Mezőkövesd hírei

Ötvenhét tanoda nyert támogatást a Társadalmi Megújulás Operatív Program Tanoda programok támogatása című pályázatnak köszönhetően. A programban résztvevő tiszalúci és a sajóhídvégi intézmény diákjai egyhetes táborozáson vettek részt Mezőkövesden.

A projekt keretében a közelmúltban eredményesen működő, programjukat már befejező tanodák támogatása mellett újabb tanodákat is kialakítanak. Ennek eredményeként összesen hozzávetőleg 100 olyan intézmény létesül, amely nagy mértékben elősegíti a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességét, javítja továbbtanulási, valamint munkaerő-piacon történő elhelyezkedésüket.
A Lungo Drom Mezőkövesdi szervezete 2013-ban sikeres pályázatot nyújtott be a tanórán kívüli foglalkozásokat jelentő tanoda programra, ennek köszönhetően 30 tanulót foglalkoztatnak és készítenek fel a szeptemberi iskolakezdésre. A tapasztalatok és a diákok eredményei azt bizonyítják, hogy a projekt sikeres.
„Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy felkészült pedagógusok dolgoznak, rajtuk keresztül a gyerekeket és a szülőket hatékonyan be tudjuk vonni a programba. Az elért sikerek alátámasztják, a megkezdett munkát folytatnunk kell, ezért ismét be fogjuk nyújtani a pályázatot”  – hangsúlyozta Farkas Félix, a Lungo Drom Mezőkövesdi szervezetének elnöke. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szervezet jövőre a dél-borsodi térség több települését is szeretné bevonni a projektbe.


Tapasztalt pedagógusok

Kiss Imréné a tanodák szakmai vezetője elmondta, a program nem a tananyagok oktatására helyezi a hangsúlyt, hanem a gyerekek egyéni fejlesztésére. „A pedagógusok magyar nyelvből, idegennyelvből, matematikából, valamint informatikából tartanak egyéni foglalkozásokat. Ez azért nagyon fontos, mert egyértelműen javul a gyerekek ismeretszerzéshez és iskolához fűződő iszonya, tehát sokkal jobban elfogadják az oktatási rendszert” – emelte ki a szakmai vezető.
Hozzátette, a gyerekek személyiségfejlesztése is fontos feladatot jelent. A pedagógusok áldozatos munkája és a gyerekek felé tanúsított hozzáállása látványos előrelépést eredményez a gyerekek teljesítményében is. Ezen felül a projektben szintén hangsúlyos szerepet kap a pályaorientáció, a pálya és szakmaválasztás elősegítése.


Mezőkövesdi látogatás


A jelenleg futó program keretében a diákok számára nyári táborozási lehetőség nyílt, melyben augusztus 1-je és 6-a között a tiszalúci, valamint a sajóhídvégi diákok látogattak el Mezőkövesdre. A gyerekek városunk nevezetességei mellett a Tisza-tó két településén is kirándultak. Emellett kézműves foglalkozások és késő estig tartó disco is szerepelt a programban.
A gyerekek augusztus 4-én a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe látogattak, ahol közvetlenül a megérkezésük után találkoztunk velük. Babos János a Tiszalúci tanodába jár. Városunkról, illetve a Zsóry fürdőről egyaránt pozitív véleményt alkotott. Süt a nap és nagyon jó idő van, úgy gondolom, hogy ennél több nem kell. A fürdő tetszik, minden nagyon jó.” – mondta röviden a tiszalúci diák.
Harsányi István, a Sajóhídvégi Tanoda tanulója a hullám és a körmedencében fürdőzött, de a városi programok is elnyerték a tetszését. „Nekem a legjobban a hímzésbemutató tetszett a Kisjankó Bori Emlékházban, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban pedig a matyó mintás trabant volt a legérdekesebb.” – emelte ki Harsányi István.
A diákok a tábor utolsó két napját szintén a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőben töltötték.

B.K.

Kapcsolódó hírek