Ugrás a tartalomhoz

Államalapítónkra emlékeztünk (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Dr. Papp János gyermekorvos lett idén Mezőkövesd Város Díszpolgára. A Pro Urbe díjat Sándor Dalma, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanára és a MASZK Egyesület vehette át. Az elismeréséket Államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett városi ünnepségen adta át a díjazottaknak dr. Fekete Zoltán polgármester augusztus 20-án.

Augusztus 20-án közösen állítunk emléket annak a több mint egy évezredes „szentistván”-i akaratnak, amely egyben tartotta a magyar nemzetet. Az első nagy és szent királyunk uralkodása óta az évezred során sok államalakulat, ország, nép és nemzet tűnt el a történelem viharai során, de Magyarország megmaradt, túlélt, átélt és tovább is fog élni.   
Ezt ünnepeltük, erre emlékeztünk augusztus 20-án a városi rendezvényen, amely a Jézus Szíve templom mellett található Szent István király szobrának megkoszorúzásával kezdődött, ahol Mezőkövesd Város Önkormányzata, a pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és az emlékezés virágait. Ezt követően az ünneplők szentmisén vehettek részt, ahol a magyarokért, a közösségért, annak minden tagjáért és hazánkért imádkoztak.
Ezt követően tartották meg a városi ünnepséget, ahol dr. Fekete Zoltán, településünk polgármestere mondta el gondolatait.
„Nekünk van múltunk. A legfényesebb történelmi példa pedig Szent István. Miért? Mert Szent István Istenben bízott. Az élet megpróbálta, öregségére magára maradt, de tudta és hitte, hogy Isten segítségével országa fennmarad. Szent István országa és népe soha nem tört rá más népekre, mégis Európát védelmezve a legtöbb véráldozatot hozta. A Biblia első soraiban olvashatjuk: „Legyen világosság” És lett. Legyen magyar keresztény állam, mondta Szent István, és lett. Lett állam, magyar egyház és lett magyar történelem. Szent István ránk hagyott testamentuma a következőkről szól: a katolikus hit megőrzéséről, az egyházi rend becsben tartásáról,  a főpapoknak járó tiszteletről, a főemberek és vitézek tiszteletéről, az igaz ítélet és a türelem gyakorlásáról, a vendégek befogadásáról és gyámolításáról, a tanács súlyáról, és arról, hogy a fiak kövessék az elődöket, az imádság megtartásáról, a kegyességről, az irgalmasságról, valamint a többi erényről. Szó sincs benne hódításról, vagyonról, a hatalom mindenáron történő megőrzéséről. Ezer év után is van mit megfogadni. Vajon mi milyen országot adunk át gyermekeinknek? Nem lehetünk nyugodtak. Mondjuk ki mi is: Legyen egy nyugodt, fejlődő, a magyaroknak biztonságot adó, keresztény Magyarország! Bátornak, merésznek, tenni tudóknak kell lennünk. Mindenkinek a maga helyén. Olyannak, amilyen ezer évvel ezelőtt volt Szent István király” – hangzott el az ünnepi beszédben.


Elismerések

Városunk képviselő-testülete ezen az eseményen adja át a „Mezőkövesd Városért” és „Mezőkövesd Díszpolgára” kitüntető címeket. Az elismeréseket dr. Fekete Zoltán polgármester nyújtotta át a díjazottaknak.
2015-ben Pro Urbe díjjal ismerte el városunk képviselő-testülete  Sándor Dalma, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanárának éveken át tartó becsületes, önfeláldozó, áldozatkész munkáját.

Sándor Dalma 1959. szeptember 26-án született Nagyváradon. 1978-ban végzett a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem Filológia karán folytatta tanulmányait, ahol 1982. december 6-án szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom, valamint orosz nyelv szakokon. 1997 óta a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola pedagógusa. Osztályfőnökként is kiemelten figyel tanítványaira, diákjait fáradhatatlanul készíti fel versenyekre (pl. a Szép magyar beszéd), valamint emelt szintű érettségi vizsgákra. Az Útravaló programban a rászoruló tanulók mentoraként is közreműködött. A pedagógiai módszertani megújulást jelentő továbbképzéseken szívesen vesz részt, annak tapasztalatait szervesen beépíti tanári munkájába. Rendszeresen szervez iskolai műsorokat (nemzeti ünnepek, karácsony), valamint ő állította össze és rendezte meg több alkalommal a nemzeti ünnepeink (Március 15. és Október 23.) alkalmából tartott városi szintű megemlékezéseket is, melyekkel kivívta az egész város elismerését. Jó színpadi érzékkel rendelkező, lelkiismeretes és munkájára igényes pedagógus. Magas színvonalon végzett munkája, szerénysége, tehetsége, embersége sokunk példája lehet.
„Óriási megtiszteltetésnek érzem ezt az elismerést. Úgy érzem, hogy mindezt a munkát én nem tudtam volna egyedül elvégezni, ha nincs meg ez az ihlető erő a városban, az az erkölcsi érték, szellemi örökség, ami katalizátorként ösztönöz arra, hogy dolgozzunk. Másrészt ezt a díjat nemcsak én kaptam, úgy érzem, hanem mindenki, akivel dolgoztam: a nagyszerű diákok és szüleik, valamint kellett hozzá egész Mezőkövesd szellemi nagysága, amely rám mindig ösztönző erőként hat” – tette hozzá könnyes szemmel Sándor Dalma.

Szintén a Mezőkövesd Városért elismerésben részesült a Mezőkövesdi Amatör Színjátszó Kör (MASZK)  Egyesület. A színpadra vitt magas színvonalú előadásokért, a városi rendezvényeken történő közreműködésért, segítségért, és kitartó munkájuk elismeréseként átadott díjat a csoport alapítója Budai Károly és jelenlegi elnöke Takács Norbert vette át.

A Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör Egyesület 1999-ben alakult a mezőkövesdi amatőr színjátszás hagyományainak felélesztésére. Alapítója Budai Károly. A MASZK 1999. március 6-án mutatkozott be először a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium dísztermének színpadán a „Petőfi látomásai” című verses összeállítással. A résztvevők akkor saját bevallásuk szerint nem számítottak nagy részvételre, de legnagyobb meglepetésükre óriási érdeklődés, siker és taps övezte az első bemutatót, amely önbizalmat és komoly lökést adott a folytatáshoz. A következő bemutatót - Tamási Áron: Énekes madár című művét - két évvel később láthatta a közönség, melyet évről-évre újabb és újabb bemutató követett. Az idén a 16. évébe lépett MASZK Egyesület sok-sok emlékezetes órát okozott már a közönségnek. A színtársulat palettája igen széles: a komédiától, a tragédiáig, a daljátéktól, a vásári komédiáig szinte minden műfajban alkotnak. Repertoárjukon szerepelnek egyfelvonásos darabok, egész estét betöltő darabok, verses és szórakoztató összeállítások, valamint ünnepi műsorok is. A 2-4 szereplős daraboktól a nagy szereplőgárdát igénylő darabokig számos művet állítottak már színpadra, és játszottak már szinte minden műfajban.
Csak néhányat említve: Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Huszka Jenő: Bob herceg, Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című műve, valamint a szerző egyfelvonásosai, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Kocsis István: Tárlat az utcán, Camoletti: Leszállás Párizsban, Akutagava-Müller Péter: A vihar kapujában, vagy legutóbb a nagy sikerű Rideg Sándor: Indul a bakterház. A társulat számos díjjal büszkélkedhet, ezek között megtalálhatók egyéni alakítások díjai, valamint a különböző fesztiválokon-találkozókon az előadások minősítései. Csak egyet kiemelve: Kocsis István: Tárlat az utcán című drámájával a Budapesten és Mosonmagyaróváron megrendezésre került minősítő fesztiválokon bronz fokozatot ért el a MASZK. A társulat számos tagja részesült városi elismerésben is. A tagok életkora változatos, az 5-6. osztályosoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig.  Bár a társulat jelentős része tizenéves, de számos felnőtt tagja is van, akik nem csak maguk, de gyermekeik által is hosszú évek óta oszlopos tagjai a csapatnak.
„Teljesen meg vagyok hatódva. Nem számítottunk rá, hogy megkapja az egyesület ezt a díjat, hiszen én, mint alapító korábban már átvehettem ezt a kitüntetést. A színjátszás egy csapatmunka, és egy ember egyedül nem tud mit kezdeni monodrámán kívül a színpadon. Nagyon sok ember tevékenysége van a hátunk mögött lévő teljesítményben, előadásokban: a hangosítótól, a súgón, a díszlettervezőn át, egészen a színészekig, a főszereplőig. A 16 év alatt 170 tag fordult meg a MASZK-ban. Mindezen szereplőknek, valamint a tevékenységünket segítő önkormányzatnak, illetve intézményeknek a munkája is benne van ebben a díjban” – mondta el az Egyesület alapítója Budai Károly, aki az ünnepség keretében átadta a díjat a MASZK elnökének, Takács Norbertnek.  


Dr. Papp János lett a Díszpolgár

A  város érdekében kimagasló értékű tevékenységének elismeréseként „Mezőkövesd Város Díszpolgára” kitüntetést adományoztak dr. Papp János gyermekorvosnak a több mint 4 évtizedes, kitartó, áldozatos munkájért.
Dr. Papp János Hajdúnánáson született 1942-ben. Édesapja Papp János görög katolikus lelkész. A középiskolát Pannonhalmán, a Bencés Gimnáziumban végezte. 1967-ben szerezte meg az orvosi diplomát Debrecenben. 1967-73-ig Ózdon dolgozott feleségével Dr. Benkóczy Nórával. 1973 augusztusától gyermekorvosként dolgozik Mezőkövesden. Gyermekorvosi tevékenységét a szülők megbecsülésével és a szakma elismerésével végezte 42 éven át. Doktor úr maga mondta - volt olyan gyermek, akinek a nagyszüleinek is ő volt a gyermekorvosa. A gyógyító munka mellett szívesen vállalt egészségnevelési előadásokat az intézményeknél. A rendszerváltás óta a város életében jelentős közéleti tevékenységet látott el. 1991-től két ciklusban volt önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, az elmúlt években pedig az egészségügyi bizottság tagja. Hivatásának és közéleti tevékenységének mindig igyekezett maximálisan eleget tenni, gyakran az egészségét is kockáztatva. 2015-ben vonult nyugdíjba.
„1973 augusztusában álltunk munkába. Három évig felnőtt körzetet kellett ellátnom. 1976 augusztusában beindult a gyermekgyógyászati ellátás. Szinte azonnal megbízást kaptam a Szülőotthon újszülött részlegének irányítására. Ezt a feladatot a szülőotthon bezárásáig betöltöttem. 28 évig voltam csoportvezető gyermekgyógyász, később az ÁNTSZ főorvosa szak főorvosnak nevezett ki. Közben intézeti higiénikus feladatot is el kellett látnom éveken át. Az 1980-as évek elején átköltöztünk a Deák Ferenc útra, ahol sokkal tágasabb helyiségeink voltak, ezért összejöveteleket, versenyeket szerveztünk. A Vöröskereszttel együtt éveken át szerveztünk csecsemő ápolási versenyeket. Éveken keresztül vezettük a baba-mama klubbot. Megragadtunk minden alkalmat munkatársaimmal együtt, hogy tanítsuk az anyákat, hogyan neveljék egészségesen, könnyedén a gyermekeiket az újszülött kortól a serdülőkorig. Egész pályámon az vezetett, hogy modernül, nem horribilis összegbe kerülően neveljük az egészséges és krónikus beteg gyermekeket.  Ezúton is köszönöm a képviselő-testületnek ezt a megtisztelő, a pályafutásomat lezáró kitüntető címet, és köszönöm a feleségemnek, volt kolléganőimnek az éveken át tartó támogatásukat, segítségüket, hiszen ez az elismerés részben az ő munkájukat is dicséri” – mondta el dr. Papp János.


Az Új Kenyér


Régen az aratások, a betakarítások végeztével aratóünnepeket tartottak.
Ekkor ünnepelték a búzatermést és a vele kapcsolatos munkák lezárulását, valamint ilyenkor adtak hálát a templomokban és az ünnepségeken. Az újonnan betakarított búzából megsütötték az első kenyeret, amelyet Új Kenyérnek neveztek el.
A városi ünnepségen Gordos Attala református lelkész és dr. Berkes László pápai prelátus imádság mellett megáldotta az Új Kenyeret, amelyet ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester megszegett.
Az ünnepség elején Schmidt János: Vérvonal című verse Tóth Viktor, a Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör Egyesület tagjának előadásában hangzott el. Az esemény fellépője a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Pro Urbe díjas Szent László Kórus volt, akik Egyházmegyei Millenniumi Himnusz című vegyeskari művet, Selmeczi György Millenniumi Óda című mű I. és II. tételét adták elő, az esemény zárásaként pedig a Kórus a gyermekekkel kiegészülve énekelte el a Millenniumi Óda III. tételét.



Látványos és szórakoztató esti gála


Az augusztus 20-ai program este a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban folytatódott, ahol elsőként az Örs Úr Utódai Hagyományőrző Egyesület tartott zenés lovasíjász bemutatót, majd pedig egy zenés műsort nézhettek, hallgathattak meg Jöjj el napfény! Szép Magyarország! címmel, amely keretében Egyházi Géza, Tunyogi Bernadett Jónás Andrea és Szrapkó Nándor előadásában operett, rock operett és musical részletek csendültek fel. Például hallhattuk a Hair betétdalát, a Rómeó és Júlia musical több darabját, de megszólaltak a Honfoglalás közismert zenéi is, így például az Oly távol vagy, a Szállj fel szabad madár című szerzemények.
Az este a Mezőkövesdi Klementinai és Tardi Lovastanya tolmácsolásában egy tüzes lovas kaszkadőr bemutatóval, valamint egy hangulatos, látványos tűzijátékkal zárult.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek