Ugrás a tartalomhoz

Gépmonstrummal újítják a vasúti pályát (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Egy nagy teljesítményű, hatékony munkagép segíti a Nagyút-Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútvonal felújítását. A „PM 1000 URM” típusú gép működését Mezőkövesden mutatták be.

Az eseményt a MÁV Zrt. a Swietelsky Vasúttechnika Kft., valamint a Duna Aszfalt Kft. szervezésében rendezték meg szeptember 3-án. A speciális munkagépet a „Szolgáltatási színvonal javítás a 80-as számú vasútvonalon” című európai uniós projekt keretében használják a mintegy 42-es km-es szakaszon.
A gépbemutatón elsőként Paluska József, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. termelési igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese ismertette röviden a projektet.
A rendezvény keretében Bali János, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. szakértője ismertette a 270 méter hosszú, 1000 tonna súlyú sínpályán közlekedő monstrum technológiáját, legfontosabb paramétereit és működésének fázisait. Elmondta egyebek mellett, hogy a vasútvonal alépítményének javítását végző szerelvény, a kiszolgáló egységekkel együtt hozzávetőleg 900 méter hosszú és egy 12 órás műszak alatt 350-500 méter közötti pályaszakaszt képes felújítani.
A vágány felépítményének átépítését a korszerű SMD–80-as géplánc segítségével végzik, a szakember erről a munkafolyamatról is tartott egy rövid tájékoztatót.
A résztvevők a tájékoztató után személyesen, működés közben is megtekinthették a speciális munkagépet, amelynek segítségével jelenleg a Mezőkövesd-Mezőkeresztes közötti pálya jobb vágányának nyílt vonali szakaszait újítják fel.
A rendezvényen többek között a projektben érintett települések vezetői, köztük dr. Fekete Zoltán polgármester is tájékozódott a beruházásról.

B. K.

Kapcsolódó hírek