Ugrás a tartalomhoz

Egyházmegyei elismerést kaptak (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ferenc pápa áldását kapta meg hetvenedik születésnapja alkalmából Gánóczy Zoltánné és Tóth Imre. A Szent László Egyházközség képviselő-testületének tisztségviselői augusztus 20-án vehették át az erről szóló oklevelet.

A Szent László Egyházközség két képviselője, Gánóczy Zoltánné és Tóth Imre áldást kapott Ferenc pápától, ilyen elismerést még nem kapott senki az egyházközségből.
Gánóczy Zoltánné tősgyökeres matyó családban nőtt fel. Életfeladatának a pedagógiai hivatást választotta. A Szent Imre Általános Iskola egykori tanítója és igazgatója nyugdíjba vonulása után is jelen van a város és az egyházközség életében, továbbra is tesz a fiatalokért. A Szent László Egyházközség, a több cikluson keresztül megválasztott, egyházközségi képviselő-testület aktív tagja. A Simogató Kéz közösségének immár  tizenhét éve vezetője. Tíz éve a „Sziklaforrás”  című lap szerkesztője, amely az egyházközség mindennapjairól, eseményeiről tudósít.
„Nagyon elérzékenyültem, amikor plébános úr átadta ezt az áldást. Igazi örömteli meglepetés volt ez számomra, könnycseppek jelentek meg a szememben, de ugyanakkor, mint egy film, lepergett előttem az elmúlt öt évtized. Azok az emlékek, történések, pillanatok, amelyek a hátam mögött vannak tanárként, vagy a közösség tagjaként. Csodálatos érzés, hogy vannak, akik észrevették ezt a mozgalmas ötven évet, és épp a hetvenedik születésnapomon megkaphattam ezt az áldást” – mondta el Gánóczy Zoltánné.
Tóth Imre, a Szent László Egyházközség képviselő-testületének elnöke mélyen vallásos családban nőtt fel. Édesanyja minden nap ott volt a templomban, s a gyermekéveket meghatározta az oltárszolgálat, a ministrálás. Édesapja halála után kérték fel a testület tagjává, amelynek immár a második ciklusban elnöke is. Tóth Imre szakmájából adódóan keze munkájával is tett a közösségért. Életének fő műve, a Szent László templom tornyának és keresztjének ékes díszítése. Emellett a Jézus Szíve templom építésében is részt vett, de a csincsei, vagy gyáli templom bádogos munkáit is ő végezte el. Kezdetektől tagja a Takács István Alapítványnak is.
„Még mindig nem tudtam feldolgozni, hogy a pápa őszentsége ilyen elismerésben részesített engem, illetve a családomat, a barátaimat, akiknek tudásom szerint a legjobban átadni a pápai üzenetet. Nagyon nagy lelki élmény ez számomra, óriási erkölcsi értéke van ennek az áldásnak” – mondta el Tóth Imre.
A Ferenc pápa áldását dr. Medvegy János plébános tolmácsolta a szentmisén, átadta a két díjazottnak a pápa oklevelét és az egyházközség ajándékát is. 

M. Zs.

(Fotók: Kovács Mátyás)

Kapcsolódó hírek