Ugrás a tartalomhoz

Felavatták dr. Zsemlye László emléktábláját (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Emléktáblát állítottak a 2014 novemberében elhunyt dr. Zsemlye László emlékére. A Mozgásszervi Rehabilitációs Központ egykori igazgató főorvosának tiszteletére készített plakettet szeptember 11-én avatták fel.

Az esemény elején dr. Kovács Lajos, a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ igazgató-főorvosa köszöntötte a megjelenteket.
– Minden nagyobb intézményben, egyetemen, klinikán hagyomány, hogy az ott tevékenykedő, de már elhunyt professzorokról emléktáblával emlékeznek meg. Mi az itt dolgozók adományaiból, valamint alapítványunk támogatásával tudtunk elindulni ezen az úton. Örömmel tettünk eleget ennek a feladatnak, leróva ezzel tiszteletünket egykori főorvosunk, dr. Zsemlye László előtt  – mondta el dr. Kovács Lajos.
A bevezető gondolatok után dr. Kovács Csaba osztályvezető főorvos, a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ Betegeiért Alapítvány elnöke emlékezett meg az elismert, 2014 novemberében elhunyt igazgató főorvosról.
Az emléktáblát dr. Zsemlye László özvegye, dr. Zsemlye Lászlóné és a főorvos testvére, Vass Józsefné Zsemlye Margit leplezte le.
„Nagyon meg vagyunk hatva, jól esik számunkra ez a gesztus. Ebből is látom, érzem, mennyire szerették őt egykori kollégái, munkatársai, és mennyire tisztelik és megbecsülik őt még ma is. Ezzel az emléktáblával is maguk, illetve az általa szeretett intézmény falai között megtartják az ő emlékét”  – mondta el dr. Zsemlye Lászlóné.


Dr. Zsemlye László

1941-ben született Budapesten. Általános és középiskoláját Gyönkön végezte, orvosi tanulmányait pedig 1960-ban Pécsen kezdte el. Az orvosi egyetem elvégzését követően 1966-tól 1975-ig Szekszárdon dolgozott, ahol a szakvizsgák megszerzése mellett a reumatológiai osztály beindításában is részt vett. Alapító tagja volt a Balfi Gyógyfürdőkórháznak, emellett a Soproni Állami Szanatórium főigazgató főorvos helyettesi pozíciót is betöltötte. 1980-tól a XIX. kerületben a Fővárosi István Kórházban és a II. kerületben a Fővárosi János Kórházban reumatológiai szakrendelésen végzett gyógyító munkát, majd az Uzsoki Utcai Kórházba került. Egy évig háziorvosként is dolgozott Rakacán.
1989 márciusától a Mezőkövesdi Reuma Kórház 52 ágyas „C” Reuma Osztályának osztályvezető főorvosának, és egyben a 156 ágyas kórház intézetvezető főorvosának nevezték ki. Munkájának köszönhetően a kórházon belül röntgent, laboratóriumot alakítottak ki és elindulhatott a járóbeteg szakellátás is. 1991-ben a Magyar Balneológiai Egyesület vezetőségi tagjává választották, 2001-ig titkárként az elnökség tagja volt. A Mozgásszervi Rehabilitációs Központ Betegeiért Alapítvány létrehozása is az ő nevéhez fűződik. 2002-ben mondott le kórházigazgatói megbízásáról, munkájára azonban egészen 2014 szeptemberéig számíthattak a központ dolgozói.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek