Ugrás a tartalomhoz

Száz éve alakult meg a Szerviták Világi Rendje Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Száz éve szolgálja Szűz Máriát a Szerviták Világi Harmadrendjének mezőkövesdi közössége. A jeles évforduló alkalmából hálaadó szentmisét tartottak szeptember 12-én a Rákóczi utcai  rendházban.

A szombati szentmisét dr. Medvegy János plébános celebrált, az eseményen a rend történetét pedig Bogisich Ferenc, a Szervita Világi Rend asszisztense mutatta be. A szertartás keretében a mezőkövesdi közösségről annak vezetője, Szokoli Istvánné beszélt.
1915-ben egri szervita atyák alapították meg a mezőkövesdi Szerviták (Mária szolgái) Világi harmadrendet. Ekkor vásárolták meg a jelenlegi rendházat, ahol egy kápolnát is kialakítottak. A 100 éves múltra visszatekintő közösség az első világháború idején kezdte el működését, s a második világháború utáni kommunista hatalomátvételig zavartalanul tevékenykedett. Ekkor a rendet feloszlatták, de 1989-ben újraszervezték, 1992-ben a mezőkövesdi Szervita Harmadrend visszakapta a rendházát is. Azóta minden hónap második vasárnapján összegyűlnek és szentmisén vesznek részt Bogisich Ferenc atya vezetésével. A tagság létszáma fénykorában elérte a 200-at is, jelenleg körülbelül harminc tagja van a mezőkövesdi közösségnek.
A jubileumi szentmise tiszteletére megtelt a Rákóczi utcai épület. Az eseményre Egerből, Budapestről is érkeztek hívők, rendtagok, s részt vettek a szertartáson a Szent László Egyházközség vezetői, valamint dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is.
A Szervita Rendet 1233. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén hét firenzei férfi alapította meg. A férfiak a város melletti Szenárió hegyen kapták meg a megbízást Szűz Máriától a rend megalapítására, amelyet XI. Benedek pápa 1304-ben hagyott jóvá. Magyarországon 1697-től vannak jelen, tagjaik feladata a lelkipásztorkodás, a kegyhelyek gondozása, az ifjúság nevelése és lelkigyakorlatok vezetése volt.  A Szervita Világi Rendet Falconieri Szent Julianna alapította, jelszavuk: Mária által Jézushoz.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek