Ugrás a tartalomhoz

Az őszi kert színei a táncpajtában (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Harmadik alkalommal rendezett őszi zöldség-gyümölcs kiállítást a Matyó Kertbarát Egyesület. A kövesdi kertek legszebb termései, legjobb lekvárjai mellett a közmunkában termesztett virágokból, növényekből is bemutató nyílt. Összesen negyvenhat kövesdi kerttulajdonos mutatja be portékáját.

A pénteki megnyitón kiosztották a Magyarország Legszebb Konyhakertje pályázat mezőkövesdi díjait is. A 16 pályázót több kategóriában is elismerték, a fődíjat, s ezzel az országos döntőbe jutást dr. Istókné Pap Katalin nyerte el. A győztes elárulta, 15-20 éve kertészkedik, s örömét leli benne. Sokan biztatták, hogy pályázzon, hiszen megfelel a kiírásnak: kertje madárbarát, az esővizet is használja öntözésre, s nem használ vegyszereket. A biora esküszik akkor is, ha a termés nem is lesz annyira nagy, mint „hagyományos” társai. Elmondta azt is, hogy kivit is termeszt, a gyümölcsből néhányat bele is rakott a táncpajtában kiállított installációjába.
Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke elmondta, a zsűrinek nehéz dolga volt, amikor kiválasztották a győztest, hiszen minden megtekintett kert szép volt. Az idei kiállítással elégedett, bővült a kiállítók köre. Igaz, több gyümölcsre számítottak, de sokan lekvárt, szörpöt hoztak helyette.
Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő gratulált a civileknek, hogy ismét megrendezték a rendezvényt. Hozzátette, a matyók mindig szorgalmasak voltak, s művelték kertjeiket.
Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy igazuk volt a kertbarátoknak, amikor kitalálták a rendezvényt, s népszerűsítik a kertművelést. A saját zöldség, gyümölcs mindig a legfinomabb.

T. B.


„Magyarország legszebb konyhakertje” helyi nevezőinek díjazása, elismerése. Településünkről 15 kert nevezett. A díjak átadásán részt vett Tállai András miniszterhelyettes, valamint Dr. Fekete Zoltán polgármester.

Díjazottak:

Balkon kategória I. helyezést ért el:
– Árvai-Simonyi Ágnes (Mk., Mátyás kir. u.)

Zárt kert kategóriában I. helyezést ért el:
– Gáspár József (Mk., Dózsa Gy. u. 47.)

Mini kategóriában I. helyezést ért el:
– Kis Pál (Mk., Móricz Zs. u. 21.)

Normál kategóriában I. helyezést ért el és ez a kert lett benevezve az országos megmérettetésre, melynek eredményhirdetése az OMÉK-on lesz. Tállai András miniszterhelyettes különdíját is átvette:
– Dr. Istókné Pap Katalin (Mk., Cseresznye u. 35.)

Normál kategória II. helyezést ért el:
– Katona László (Mk., Vörösmarty u. 51.)

Normál kategória III. helyezést ért el:
– Guba József (Mk., Meggy u. 25.)

Különdíjas:
– Szilvási-Zupkó Anett (Mk., Szemere Bertalan u.)

A többi nevezett elismerő oklevelet kapott. A kiállítás másnapján szombaton rendezték a III. Matyó Süteményversenyt, melyre 15 nevezés érkezett, sós, édes és kelttészta kategóriákban.

Sós kategória:
I. helyezett – Köménymagos pogácsa: Jónis Judit (Mezőkeresztes, Balaton u. 12.)
II. helyezett – Erzsike sajtos pogácsája: Kiss Lajosné (Mk., Dr. Lukács Gáspár u. 3/1/1)
III. helyezett – Diós pogácsa: Pap Jánosné (Mk., Ádám u. 4.)

Kelttészta kategória:
I. helyezett – Diós kalács virág: Béres Józsefné (Mk., Mátyás kir. 209.)
II. helyezett – Szilvalekváros bukta: Pap Jánosné (Mk., Ádám u. 4.)
III. helyezett – Mákos kalács: Jónis Judit (M.keresztes, Balaton u. 12.)

Édes kategória:
I. helyezett – Hólabda: Hegyi Jánosné (Mk., Martos F. 15.)
II. helyezett – Halacska: Dobó Józsefné (Mk., Eötvös u. 12.)
III. helyezett – Hólabda: Gáspár Józsefné (Mk., Dózsa Gy. u. 47.)

Kapcsolódó hírek