Ugrás a tartalomhoz

LEZÁRULT AZ EMőDI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP FEJLESZTÉSE (hirdetés)

Mezőkövesd hírei

Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást 2015. szeptember 18-án adták át hivatalosan.

A beruházásra Európai Uniós pályázaton nyert forrást az Emőd, Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos által alkotott Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás a KEOP-1.2.0/B/2010-0078 azonosító számú, „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” című pályázatán. A Társulás a nettó 626.086.650 forint összértékű fejlesztéshez nettó 521.007.942 forint európai uniós forrást nyert el. Az nettó 105.078.708 Ft biztosítása érdekében az önkormányzatok közösen pályáztak a BM önerő támogatásra, amely keretében az önerő 55%-át, azaz nettó 57.793.289 Ft-ot nyertek el. Emellett NFM újabb nettó 53.701.312 forint támogatást ítélt a Társulatnak a beruházás megvalósításához.

A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a nyertes kivitelező cég, a Hídtechnika Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. által alkotott H-A Emőd Konzorcium végezte el a fejlesztést.
A 2013 októberében aláírt kivitelezői szerződés, illetve tervezési, engedélyezési és egyéb teendők után 2014 áprilisában tudta a cég elkezdeni a kivitelezést. A munkákat 2015. augusztus 31-ével fejezték be.

A projekt célja, küldetése
Az emődi szennyvíztisztító telep teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése, bővítése. A beruházás célja a szennyvízelvezetési infrastruktúra fejlesztése és bővítése, illetve a környezetterhelés csökkentése érdekében a szükséges mértékű biológiai tisztítókapacitás biztosítása volt. Ez utóbbi cél teljesítése érdekében az Emődi Szennyvíztisztító Telep névleges biológiai tisztítókapacitását 5333 LEÉ-ről 9420 LEÉ kapacitásúra fejlesztették, tehát a telep befogadóképessége majdnem megduplázódott. Emellett a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítása, illetve új gravitációs szennyvízcsatornák építése és a szennyvízátemelő rekonstrukciója is szerepelt a projektben.

Műszaki tartalom
A beruházás fő helyszíne az emődi szennyvíztisztító telep volt, amelynek során a meglévő műtárgyakat mind építési, mind pedig gépészeti szempontból átalakították, új tömbösített műtárgyat építettek a hozzá tartozó gépészettel együtt, ezen belül egy iker kialakítású iszapsűrítőt is megépítettek. Új fúvó és iszapvíztelenítő gépházat alakítottak ki a szükséges modern gépészeti háttérrel, iszapvíztelenítő gépet is telepítettek. Emellett a telepen technológiai, illetve udvartéri vezetékeket, irányító aknát létesítettek.
A telepen kívül a településen a csatornahálózat építési és rekonstrukciós munkák is zajlottak.

A projektben részt vevő másik három településen, Harsányban, Bükkaranyoson és Kisgyőrben elvégezték a szennyvízátemelők rekonstrukcióját, fejlesztését, - összesen három átemelő újult meg -, illetve szaghatáskezelést is kiépítették. Emellett Harsányban és Bükkaranyoson csatornahálózat építési munkákat is elláttak.
A beruházás keretében 107 fm hosszban új gravitációs csatorna, összesen 5899 fm nyomóvezeték épült meg, valamint 698 fm gravitációs vezetékrendszert újítottak fel.
A csatornahálózat építésben érintett utcákban a megfelelő konszolidációs időszak letelte után történt meg a végleges úthelyreállítás.

Az elkészült műtárgyak berendezéseit szakaszosan tesztelték, valamint lefolytatták a próbaüzemet, így hat hónap próbaüzem után, szeptembertől már a technológiailag megújult szennyvíztisztító telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.
Átadó ünnepség
A beruházás hivatalos átadóját szeptember 18-án tartották meg az emődi szennyvíztisztító telepen, Az eseményen Pocsai Enikő, a Társulásban résztvevő gesztortelepülés, Emőd polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet és adta át az elkészült fejlesztést. Az ünnepség zárásaként Tállai András miniszterhelyettes, valamint a négy érintett település polgármesterei, Pocsai Enikő (Emőd), Szabó Gergely (Harsány), Kékedi László (Kisgyőr) és Nagy Lajos (Bükkaranyos) közös szalagátvágással tették hivatalossá az átadót.

 

Kapcsolódó hírek