Ugrás a tartalomhoz

Az ügyfélbarát adózásért – Tállai András kormánybiztosként szervezi át a NAV-ot

Mezőkövesd hírei

Térségünk országgyűlési képviselője miniszterhelyettesként immár az adóügyeket is felügyeli, a Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárságát vezeti. (Fotó: kormany.hu)

Ezen kívül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossá is kinevezték Tállai Andrást, akinek megbízatása az erről szóló kormányhatározat szerint 2015. december 31-ig szól. Kormánybiztosként feladatai közé tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakítása és az ahhoz szükséges jogszabály-módosítások előkészítése is.
Tállai András a hazai adózási rendszer átalakításáról szóló tervekről elmondta: a cél egy új, ügyfélbarát adózási rendszer, amely gyorsabb, s kevésbé bürokratikus. Jövőre másfél millióan mentesülhetnek az adóbevallás elkészítése alól: ők azok, akiknek kizárólag munkáltatótól származó jövedelmük van, s nem vesznek igénybe adókedvezményt. Két év múlva akár már három és fél millió adózó személyi jövedelemadó-bevallását készítheti el az adóhivatal, az adózóknak csupán el kell fogadniuk, vagy észrevételezniük kell annak tartalmát. Az elképzelések között szerepel, hogy a NAV minősíteni fogja az ÁFA-körbe tartozó adózókat, és a jó adózók már jövőre több kedvezményt kapnak. A másik két kategória az átlagos és a kockázatos vállalkozás lesz.
Az elképzelések között szerepel, hogy változni fog a NAV szervezete, a vezetési modellje, valamint nem három-, hanem kétszintű lesz az adóhatóság, megszűnik a középszintű regionális adóhatóság.

T. B.

Kapcsolódó hírek