Ugrás a tartalomhoz

Szülőföldünk, édes anyanyelvünk (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Szülőföldünk, édes anyanyelvünk címmel tartott irodalmi estet Jónás Zoltán előadóművész október 26-án a Városi Könyvtárban.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló, 21 előadásból álló sorozat három fő területet elevenít fel. Az egyik műsor Kányádi Sándor verseit, a másik a Mese és reménység témáját dolgozza fel Sütő András művei alapján, a harmadik pedig a Szülőföldünk, édes anyanyelvünk címet viseli. Ez utóbbi volt a témája a mezőkövesdi rendezvénynek, amely a sorozat 9. állomása volt.
Az este során a hazai táj megtartó erejéről, nyelvünk megőrzéséről szóló, erdélyi és magyarországi kortárs költők, írok versei csendültek fel Jónás Zoltán előadásában, valamint Dinnyés József daltulajdonos tolmácsolásában pedig énekelt, megzenésített költeményeket hallhatott a közönség.
Az eseményen Jónás Zoltán tolmácsolásában elhangzott például Kányádi Sándor A vers az, amit mondani kell, József Attila Elégia, Serfőző Simon Hazámban című költemény, valamint megzenésített formában egyebek mellett Ács Károly Vándorúton, Vészi Endre Hazám az anyanyelvem, Nagy Gábor Új prédikátorének című művét szólaltatta meg gitárkísérettel Dinnyés József.
Aki lemaradt a hétfői, mezőkövesdi előadásról becsatlakozhat még a sorozatba. A sorozat következő időpontja november 5-én csütörtökön 9 órától lesz Pétervására településen. Lesz még előadás például november 11-én Gyöngyösön, november 12-én, 19-én, 24-én és 25-én Egerben, illetve november 17-én Miskolcon. Az előadásokról bővebb információt a jonaszolivers.hu oldalon olvashatnak.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek