Ugrás a tartalomhoz

Aranycsoport után aranyérem Érdinek

Mezőkövesd hírei

A felnőttek között a negyvenkettedik, az ifjúságiak között pedig első lett a világbajnokságon Érdi Mária.

Ománban rendezték tavaly novemberben a Laser Radial felnőtt női VB-t, amelyen a 17 esztendős mezőkövesdi származású Érdi Mária is részt vett, aki még rendre a korosztályos világversenyeken áll rajthoz. A tehetséges sportoló szép sikert ért el, ugyanis összesítésben a 42. helyen végzett a többségében sokkal tapasztaltabb versenyzők között. A tavalyi esztendő utolsó, s 2016. első napjaiban pedig Malajziában szállt vízre a balatonfüredi színekben versenyző sportoló, s egy gyengébb futamtól eltekintve uralta a viadalt, amelynek köszönhetően aranyéremmel fejezte be a 45. ISAF Ifjúsági Világbajnokságot Langkawiban.
– A malajziai verseny elég nehéz volt, trükkös körülményekkel és a világ legjobbjaival. A célom az volt, hogy érmet szerezzek, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült újra az első helyen végeznem. A felnőtt mezőnyben való versenyzés mindig  hasznos, hiszen nagyon sokat lehet tanulni belőle. A legutolsó versenyemre még nem annyira segített, de hosszú távon nagyon sok tapasztalatot szereztem Ománban, ahol láttam, hogy miben kell fejlődnöm – mondta Érdi, aki egyébként Ománban az Aranycsoportba jutott a száz versenyző között.
- Fizikailag még el vagyok maradva a világ élmezőnyétől, de ezen dolgozom mindennap. Összességében nagyon örülök a 42. helyemnek, voltak nagyon jó futamaim is, a legjobb futamhelyezésem ötödik volt. Ebben a futamban sikerült legyőznöm pl. az olimpiai bajnokot, aminek külön örültem. Egy kis hiányérzet maradt azért bennem, hiszen nem sikerült olimpiai kvótát szereznem Rióra, de keményen készülök a következő kvótaszerző versenyre és megpróbálok addig minél többet fejlődni. Még két helyet fog kapni Európa, nagyon sok nagymenő hajt erre a két helyre, például a 2014-es Európa bajnok és az idei Európa bajnoki ezüstérmes és még sorolhatnám a jobbnál jobb vitorlázókat. Az biztos, hogy nem lesz könnyű a kvótaszerzés, de én mindent bele fogok adni és ha lesz egy kis szerencsém, akkor sikerülhet. Ha esetleg nem sikerül, akkor készülök a tokiói olimpiára, ugyanis nekem az a fő célom - értékelt Mária a felnőtt VB után.
A tehetséges vitorlázó kiváló eredményekkel büszkélkedhet, októberben megnyerte a hazai férfi felnőtt bajnokságot a Balatonon, nyáron pedig korosztályos EB-t és VB-t nyert.

T. B.

Kapcsolódó hírek