Ugrás a tartalomhoz

Eszközbeszerzés a gyorsabb, hatékonyabb ellátásért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Új és korszerű eszközökkel, gépekkel gyarapodott Mezőkövesd Város Önkormányzata. A mintegy 150 milliós forintos eszközbeszerzést az intézmény tavalyi európai uniós pályázata révén valósították meg.

Az elmúlt esztendőben 700 millió forintot nyert városunk önkormányzata európai uniós pályázaton a rendelőintézet felújítására. Az elkészült beruházást tavaly ősszel át is adták. Ezen projekt része a 150 millió forintos eszközbeszerzés is.
Az intézmény a rendelkezésre álló forrásból egy új és modern laborautomatát vásárolt, amely ezentúl a laborban a vérvétel értékelését segíti, gyorsítja. Emellett ultrahang-készülékekkel is gyarapodott a rendelőintézet, amely segítségével egyebek mellett hasi, pajzsmirigy, nyaki ér és végtagér ultrahangos vizsgálatot is tudnak készíteni. Emellett ezt a berendezést az ortopéd szakorvos is használja a csecsemők csontfejlődési vizsgálatához.
Mindezen túl a röntgen-ellátás egy direkt digitalizáló berendezéssel gazdagodott, valamint vásároltak a műtő helyiségbe szükséges gépeket, ágyat, eszközöket, illetve az infúziós kezelésekhez nélkülözhetetlen infúziós székeket is. A rendelőintézetben működő fizikoterápiás ellátás egy fizikoterápiás géppel bővült, így ezentúl négy helyett hat órában tudják fogadni a betegeket.
Az eszközbeszerzés másik lényeges eleme az informatikai rendszer kiépítése.
– Ennek keretében egy nagy kapacitású szervert építenek be, ezzel megújul és meggyorsul a betegfelvétel és az egyéb hozzá kapcsolódó folyamatok is. Az új informatikai rendszernek köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a háziorvosok csatlakozva a rendelőintézet hálózatához, a beteg beutalójának megírásakor már időpontot is tudnak foglalni az adott szakrendelésre, így a páciensnek nem kell majd sorba állnia a kartonozó előtt. Ez is meggyorsítja az ellátást. Emellett a rendszer előnye, hogy az orvosok már elektronikusan, a vizsgálat után látják annak eredményét, például a vérvétel utáni értékeket, a szakorvos által felállított diagnózist. Emellett az is nyomon követhető lesz a rendszer révén, hogy például a beteg mikor volt utoljára vérvételen, szűrésen, stb., amelyet ha az orvos lát, és úgy ítéli, nem kéri újra az adott vizsgálatot. Ez az informatikai rendszer arra is képes, hogy országos szinten nyomon követhető legyen, hogy az adott beteg korábban, az ország bármely szakellátójában mikor és milyen kezelést, vizsgálatot kapott, vett igénybe. Ez nagy mértékben leegyszerűsíti, meggyorsítja a betegellátást – mondta el dr. Tóth József, a Városi Rendelőintézet orvos-igazgatója.
Az új informatikai rendszer kiépítése még jelenleg folyamatban van.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek