Ugrás a tartalomhoz

Közlekedésbiztonsági Nap Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság 2011. július 19-én a Mezőkövesdi Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat kezdeményezésére közlekedésbiztonsági valamint bűnmegelőzési napot szervezett a mezőkövesdi, és a térségben élő gyermekek számára. A közlekedésbiztonsági vetélkedőn, s az azt követő programokon összesen 9 helyi és vidéki általános iskolás tanuló mérte össze tudását. 

A programok a mezőkövesdi Spar Áruház parkolójában kezdődtek, ahol a résztvevő gyerekek kerékpárral jelentek meg kedd reggel 9 órakor a családsegítő szolgálat munkatársainak kíséretében. 09.30 órakor vette kezdetét a közlekedésbiztonsági vetélkedő, melynek során elsőként a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelő ellenőr járőrei által felállított akadálypályát kellett kerékpárral a lehető legrövidebb idő alatt és persze legkevesebb hibaponttal teljesíteni. A verseny előtt a járőrök rövid oktatást tartottak a gyerekeknek a kerékpárral történő helyes közlekedésről, a betartandó szabályokról. A gyerekeknek nemcsak ügyességüket, hanem tudásukat is össze kellett mérniük, ugyanis az akadályverseny befejezését követően egy kerékpárosok részére készített Kresz-teszt várta őket. A tesztek értékelése, és az eredmények összesítésének ideje alatt a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek a járőrautóval. Az összetett közlekedésbiztonsági vetélkedőn Nyikes Kristóf mezőkövesdi diák teljesített legjobban, míg a második helyet Guba Bálint mezőkövesdi, a harmadik helyet pedig Riczkó Bence egerlövői diák szerezte meg. A Spar Áruház munkatársai a közlekedésbiztonsági vetélkedő összes résztvevőjét az áruház által felajánlott 1-1 tábla csokoládéval jutalmazták. 

Szintén a Spar Áruház parkolója adott otthont az aszfalt-rajzverseny lebonyolításának, melynek első három helyezettjét az áruház munkatársai ajándékcsomaggal jutalmazták. A „vásárlás” témakörben rendezett rajzverseny legkiválóbb alkotását Kiss Mercédesz valamint Kerékgyártó Evelin bogácsi diákok készítették, továbbá díjazásban részesültek Kosztrub Vanda és Kosztrub Dominika mezőkövesdi tanulók.        
A program ezt követően a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság udvarán folytatódott. A gyerekek megismerkedhettek Ricsivel a járőrkutyával, aki Nagy Zoltán r. zászlós körzeti megbízott mellett teljesít szolgálatot. Nagy Zoltán r. zls. előadásában a diákok tájékoztatást kaptak arról, hogyan viselkedjenek egy idegen kutyával való találkozáskor, s hogyan kerülhetnek el egy esetleges kutyatámadást. Ezután rövid engedelmességi bemutatót láthattak, majd a szolgálati kutyák által ellátott feladatokról hallhattak előadást, mellyel kapcsolatban a gyerekek rengeteg kérdést tettek fel.
A kutyabemutatót követően a diákokat a Rendőrkapitányság előadótermében ismertettük meg a rendőrség szervezetével és munkájával. A gyerekek koruknak megfelelő bűnmegelőzési tesztet oldottak meg Derekas Orsolya r. hadnagy bűnmegelőzési előadóval ismereteket szerezve, hogy mire kell különösen odafigyelniük annak érdekében, hogy egy esetleges bűncselekmény áldozatává válását elkerüljék. A diákok kérdéseik átbeszélése után lehetőséget kaptak, hogy a rendőrség által használt kényszerítő eszközöket és egyéb felszereléseket megismerjék, kipróbálhassák, majd különböző kiadványokkal igyekeztünk felhívni figyelmüket a helyes magatartásra, saját biztonságuk érdekében. 
 A napi program utolsó felvonásában a Rendőrkapitányság épületében tettünk sétát, ahol a gyermekek számára talán legizgalmasabb állomás a bűnügyi technikai iroda volt. Itt megismerkedhettek a rabosítás folyamatával, s más egyéb érdekességeket is hallhattak. Ezt követően az előállító helyiségbe, felismertető szobába kalauzoltuk őket, melyet szintén nagy érdeklődéssel fogadtak.
Közlekedésbiztonsági napunk végére bár a tanulók kissé elfáradtak, mégis élményekkel és sok hasznos ismerettel gazdagodva tértek haza.

Kapcsolódó hírek