Ugrás a tartalomhoz

Szülőklub a Pedagógiai Szakszolgálatban

Mezőkövesd hírei

Intézményünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mezőkövesdi Tagintézménye 2004-től foglalkozik korai fejlesztéssel.

A korai gondozás feladata – többek között – a gyermek fejlődésének az elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztése és a mozgásfejlesztés.
A gyerekek ellátását egyéni fejlesztési terv alapján Szemán Rita gyógypedagógus végzi. Heti 2-4 órában történnek az egyéni vagy csoportos foglalkozások
A terápiák kidolgozásakor a család-konzultációs programok elveit követjük, amelynek lényege, hogy a gyermek fejlesztésében a szülők aktív résztvevők. Jelenleg 12 kisgyermekkel foglalkozunk.
Ebben a tanévben második alkalommal került sor a szülőklub megrendezésére. Az első alkalom az ismerkedésről a gyermekek eddigi élettörténetének megismeréséről szólt. A február eleji találkozás pedig – az előzetes igényfelmérés alapján – a nevelés témakörét ölelte fel. Meghívott vendégeink éppen ezért, intézményünk pszichológusa Fügediné Rajna Ildikó és Lázárné Hoffmann Erika gyógypedagógus-logopédus voltak. A jelenlévő szülők többek között választ kaptak a dackorszak a szorongás, a leválás, az ujjszopás problémáival kapcsolatos kérdéseikre.
A rendezvényt Örkényi György tagintézmény-igazgató nyitotta meg, aki biztosította a jelenlévőket, hogy irodája ajtaja mindig nyitva áll bármilyen kérdés, probléma, kérés esetén.                                 
Fontosak ezek a találkozások, ahol hasonló problémákkal küzdő szülők beszélgethetnek egymással és a szakemberekkel. Sok konkrét segítséget, hasznos tanácsot tudnak adni egymásnak. Ezek az összejövetelek mindig nagyon családiasak és bensőségesek.
A korai fejlesztés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni!
„A gyermeklélektani kutatások bebizonyították, hogy az emberi fejlődés üteme az élet első éveiben a leggyorsabb. Ez az időszak különösen fontos azon gyermekek számára, akik valamilyen ok miatt eltérő módon és ütemben fejlődnek. Ha ezt a legfogékonyabb időszakot nem használjuk ki, a gyermek sokkal nehezebben fog bizonyos képességeket megszerezni a későbbi időszakba és esetleg soha nem jut el arra a szintre, amit egyébként a benne rejlő képességek lehetővé tennének.” /Czeizel Barbara 2011/
 Az első három évben – azon belül is a csecsemőkorban – megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban.
A korai fejlesztés intézményünkben – Mezőkövesd, Hősök tere 14. – történik.
Elérhetőségünk: 49/412-495 vagy e-mail cím: kovesdepsz@gmail.com

Szemán Rita
gyógypedagógus

Kapcsolódó hírek