Ugrás a tartalomhoz

Fókuszban a keringés

Mezőkövesd hírei

A keringési betegségekről, megelőzéséről és kezeléséről hallgathattak meg  előadást az érdeklődők február 11-én a Kispipa Étteremben.

Az előadást Prof. (hc) Dr. phil. Dr. med. Sebestény Tamás tartotta, aki a tájékoztató elején a keringési, ezen belül a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának hátteréről, illetve okairól osztotta meg gondolatait. Beszámolt egy Amerikában végzett felmérésről, miszerint 1920-ban 100 000 emberből mindössze 8-9 személy szenvedett keringési betegségben, míg a 2012-es adatok szerint 3800-an kaptak infarktust, ami azt jelenti, hogy nem egészen 100 év alatt 350-szeresére nőtt a megbetegedések aránya. Elmondta, hogy a keringéssel kapcsolatos problémák világszerte a halálozási okok élmezőnyében találhatóak. A szakember hangsúlyozta az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságát is, amivel jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. Ehhez kapcsolódóan beszélt a koleszterin fontosságáról, az ezzel kapcsolatos tévhitekről, az érelmeszesedésről, valamint hasznos tanácsokat adott például a táplálkozásra, a mozgásra és a szaunázásra vonatkozóan is.
Az orvosprofesszor az Egészséges Életmód Központ és Oktatási Stúdió által szervezett kéthetes programsorozat keretében a jövő héten is két előadást fog tartani. A szakember legközelebb február 16-án, 18 órakor az egészséges táplálkozásról fog beszélni a Kispipa Étteremben, a részvétel ingyenes.

B.K.

Kapcsolódó hírek