Ugrás a tartalomhoz

Üléseztek a városatyák (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Elfogadták az önkormányzat 2016. évi költségvetését. Emellett meghatározták a szociális ellátások intézményi térítési díjait, valamint pályázat benyújtásáról is döntöttek a városatyák február 24-ei ülésükön.

A polgármesteri tájékoztató után a Zsóry-fürdő gyógyhely komplex turisztikai fejlesztésére vonatkozó pályázat benyújtásáról döntöttek elsőként. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő főbejárata előtt jelenleg parkolóként használt közterületén és a vele kapcsolatban lévő „arborétum” területén új üdülő központot kíván az Önkormányzat kialakítani. A napirend keretében Rátkai Attila tervező bemutatta a fejlesztés látványterveit. A jelenleg parkolóként használt terület igénybevétele a közlekedési és parkolási rendszer átalakítását teszi szükségessé, de a jelenleg meglévő parkolók száma nem csökken és a nyári csúcsidényben további parkolók kijelölésére lesz mód a fürdő más területein.
A tervezett fejlesztés központi eleme a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő főbejárata előtt kialakítandó fogadótér, amely – közvetlen kapcsolatban a rekreációs park zöldfelületével - , a szabadidő eltöltés és kulturális programok tereként fog üzemelni. A főbejárat előtt kerül elhelyezésre a szökőkút, ami a víz látványával hangolja az érkezőt a fürdés élményére. Ezen a térrészen kap helyet a park és a közösségi tér határvonalán egy többfunkciós látványelem, ami páramoziként, kis színpadként és alkalmanként fényjáték helyszíneként is üzemelhet.
A téren elhelyezésre kerülő filagória összefogja a kis alapterületű, de a használathoz szervesen kapcsolódó épületeket, az információs irodát, a Matyó ajándék boltot, a kávézót és a nyilvános wc-t. Közelében olyan utcabútorok kerülnek elhelyezésre, melyek kisebb csoportok találkozási helyén kívül, helyi vállalkozások termékeinek elsősorban háztáji gyümölcs és zöldség árusítására is alkalmas helyszínül szolgálhatnak. A tér északi oldalát a helyi járatú autóbuszmegálló, a déli oldalát a kerékpár tároló építménye zárja le a tervek szerint.
Az arborétumban a növényállomány gazdagítása mellett, különleges élményt nyújt a hang és fényjátékkal, a tájegység növény és madárvilágát bemutató "növénytorony" is. A területen sétautak, játszóterek, növényszobrok, az aktív pihenést (futópálya, kültéri fitness) és szórakoztató információszerzést szolgáló egységek kerülnek elhelyezésre.
A gyógyhelyek fejlesztését célzó pályázatot már kiírták, melyre Önkormányzatunk a tervek szerint március 15-ig nyújtja be elképzeléseit.
Nyertes pályázat esetén mintegy 1 milliárd forintot kaphat az önkormányzat a beruházás megvalósítására. A projekt 100%-os támogatottságú, így a tervezett összeg elnyerése esetén nem igényel önkormányzati önerőt.
Ezt követően a testület elfogadta az önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosítását, valamint megszavazták a település ez évi büdzséjét is.

TÉRÍTÉSI DÍJAK
A városvezetés meghatározta a szociális intézményekben nyújtott ellátások 2016-os térítési díjait, amelyek mintegy 7%-kal emelkedtek 2015-höz képest. A csak nappali ellátást nyújtó Idősek Klubjában továbbra is díjmentesen várják a Mezőkövesden élő idős polgárokat. A házi segítségnyújtásért ezentúl pedig óránként 100 forintot kell fizetniük a szolgáltatást igénybe vevőknek.

BESZÁMOLÓK, TÁMOGATÁSOK A városatyák elfogadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót, valamint a szervezetnek a 2016-os esztendőre is megszavazták a 3.700.000 Ft támogatást az önkormányzattól átvállalt szociális feladatok ellátására, a hajléktalanok nappali melegedőjének, illetve éjszakai menedékének biztosítása érdekében.
A Matyó Idegenforgalmi Egyesület kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, amelyben támogatást kérnek a Matyó Húsvét költségeinek biztosítására. A képviselők 1 millió forintot ítéltek oda a civil szervezetnek a város egyik legnépszerűbb rendezvényének megszervezésére.
Minden év március végéig van lehetősége az önkormányzatoknak, gazdálkodó- és civil szervezeteknek vagy akár magánszemélyeknek arra, hogy településükről vagy szűkebb közösségeikből személyeket jelöljenek a Népművészet Mestere díjra. Ebben az esztendőben a Matyó Népművészeti Egyesület javaslatára és a képviselő-testület támogatásával két népművészt, Zeleiné Pap Bernadett hímzőt és Fehér Tibor fazekast terjesztenek fel a rangos elismerésre.
A grémium megtárgyalta és elfogadta a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal elmúlt évben végzett munkájáról, valamint a 25 éves Matyó Népművészeti Egyesület tevékenységéről szóló tájékoztatókat.

INDÍTVÁNYOK
Sürgősségi indítványként tárgyalták „Az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány” kérelmét, amelyben az alapítvány kéri az önkormányzatot, támogassa a Matyó Néptáncegyüttes Új-Delhibe történő utazását, a Kultúrák Világfesztiválján való részvételét március 11–13. között. A városatyák döntése értelmében az önkormányzat 5 millió forinttal járul hozzá az 50 fős matyó delegáció indiai útjához, szerepléséhez.
Sürgősségi indítványként fogadta el a testület a Mezőkövesdi Városgondnokság, a Mezőkövesdi Városi Bölcsőde és Napköziotthonos Óvoda alapító okiratának technikai módosítását.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek