Ugrás a tartalomhoz

Sokat tettek a közbiztonságért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mintegy 4000 órát töltöttek szolgálatban a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagjai 2015-ben. Egyebek mellett ez derült ki a szervezet évzáró közgyűlésén, továbbá módosították a szervezet alapszabályát is.

Az évzárót március 4-én tartották meg a Millennium Étteremben, ahol elsőként Köteles János elnök számolt be az elmúlt évről. Elmondta, hogy a közterületek és a zártkertek mellett a térfigyelőrendszer ellenőrzését is elvégezték, így a szervezet tagjai 888 alkalommal összesen 3966 órát töltöttek szolgálatban tavaly. Az elnök felsorolta azokat a rendezvényeket, ahol a polgárőrök rész vettek a biztosításban. Emellett beszélt a lovas, és a rendőrökkel közösen tartott szolgálatokról. Hozzátette, a közrend biztosítása és javítása érdekében a mezőkövesdi Vasútállomáson is rendszeresek a járőrözések. A szervezet októberben megállapodást kötött a MÁV Zrt. Miskolci Főigazgatóságával, melynek értelmében a vasútállomásokat és a pályaudvarok környékét is rendszeresen ellenőrzik.
A személyi állomány részére ruházatot, bakancsot és sapkát is vásároltak, míg a polgárőr autót új téli és nyári gumi garnitúrával látták el. A diákoknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteniük, a polgárőröknél jelenleg négy középiskolából 6 tanuló tölti az idejét.
A pénzügyi beszámolót Farkas László tartotta, aki a szervezet bevételeit és kiadásait ismertette. Elmondta, hogy az önkormányzat több mint 1 millió forinttal támogatta a munkájukat, és a bevételek teljes egészében fedezték a kiadásokat. Utóbbiban a legnagyobb tételt a gépjárművel és a ruhavásárlással kapcsolatos költségek tették ki.

MÓDOSÍTÁS A Felügyelő bizottság beszámolóját Csiger Lajos ismertette röviden, majd a beszámolók elfogadását követően a tagok a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján módosították a szervezet alapszabályát. A Polgárőr Egyesületek közhasznú tevékenységet folytathatnak, ennek köszönhetően több pályázati lehetőség nyílhat meg a polgárőrök számára. A módosítás lehetőséget ad arra a továbbiakban, hogy az önkormányzat, a rendőrség és a katasztrófavédelem mellett például a NAV-val, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel is együttműködjenek.
A törvény arra is lehetőséget ad, hogy a jövőben a 14 és 18 év közötti fiatalok is részt vegyenek a feladat ellátásban. Az ifjú polgárőröknek ehhez a büntetlen előélet mellett például szülői beleegyezésre is szükségük van.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS, TÁMOGATÁS Ezt követően elsőként dr. Ongai Péter, r. alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetőhelyettese mondott köszönetet a polgárőrök áldozatos és önzetlen munkájáért, amivel nagy mértékben segítik a munkájukat. Kiemelte, az eredmények azt bizonyítják, hogy Mezőkövesd egy élhető város, ugyanis a kiemelt bűncselekmények száma folyamatosan csökken. Ehhez azonban elengedhetetlen a polgárőrök segítsége, ugyanis így sokkal hatékonyabban tudják elvégezni a feladataikat. Dr. Ongai Péter éppen ezért a rendőrség egyik legfontosabb stratégiai partnereként említette a szervezetet.
Dr. Fekete Zoltán polgármester szintén méltatta a polgárőrök munkáját. Kiemelte, nem csak a rendőrség és a város vezetése, az itt élők is köszönettel tartoznak a tagoknak, akik lelkiismeretesen, szabadidejüket nem sajnálva, ellenszolgáltatás nélkül végzik a feladatukat és óvják a közbiztonságot. Városunk vezetője a köszönet nyilvánítás mellett további támogatásáról biztosította a polgárőröket. Elmondta, hogy az anyagi juttatásokon túl igény esetén kerékpárbeszerzésben is segítenek, továbbá ingyenes Zsóry fürdő belépővel szeretnék kifejezni megbecsülésüket.

A közgyűlés zárásaként a kerek évfordulós, 5,10,15 és 20 éves polgárőri tagsággal rendelkezők kaptak kitüntetést.

B. K.

Kapcsolódó hírek