Ugrás a tartalomhoz

Emlékezés a holokausztra (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Vándor vagonkiállítás látható a mezőkövesdi vasútállomáson: az érdeklődők egy vagonban berendezett tárlaton ismerhetik meg a holokauszt tragikus eseményeit.

Az Élet Menete Alapítvány szervezésében rendezett vándorkiállítás megnyitóján elsőként Kálmán Zsuzsa, a szervezet ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket március 7-én. Elmondta, hogy az Alapítvány segítségével eddig több mint 70 városban, összesen mintegy 140 ezren látták a tárlatot.
Dr. Fekete Zoltán polgármester beszédében egyebek mellett elmondta, hogy a 20. század bővelkedik tragikus történelmi eseményekben, éppen ezért lényeges, hogy minden körülmények között maradjunk emberek és békében éljünk egymással.
Forgács János, a holokauszt túlélője mesélt megrázó élményeiről, a munka- és haláltáborokban átélt megpróbáltatásairól.

EMLÉKEZÉS Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni a holokauszt eseményeit, emlékezni kell rá, mert ha a feledés homályába merül, a történelem megismételheti önmagát.
Ezután dr. Verő Tamás rabbi szintén kiemelte a kiállítás és az emlékezés fontosságát, majd imádkozott a holokauszt áldozataiért.

PÉNTEKIG A megnyitó után a jelenlévők megtekintették a vándorkiállítást, amely március 7-étől 11-ig, mindennap 8 és 16.30 között látogatható a vasútállomáson. Az érdeklődőket a tárlat összeállítója mellett a Szent László Gimnázium diákjai vezetik körbe.

B. K.

Kapcsolódó hírek