Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről

Mezőkövesd hírei

A jelenleg hatályos jogszabályi előírások értelmében annak a belföldi magánszemélynek, akinek az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya rendezetlen, a megfelelő egészségügyi ellátás megszerzése érdekében 2011. évben havonta 5100 Ft (naponta 170 Ft) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszony akkor rendezetlen, ha a magánszemély biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult és nem tartozik közösségi rendelet/nemzetközi egyezmény hatálya alá sem.


Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és ezen belül a biztosítottak körét, vagyis azt az alanyi kört, amely anélkül jogosult az egészségügyi ellátásra, hogy azért külön fizetnie kellene, a társadalombiztosításról szóló törvény tételesen meghatározza:

- amennyiben Ön álláskeresési támogatásban részesül, akkor az ellátás folyósításának időtartama alatt alanyi jogon, ezt követően pedig − az ellátás folyósításának időtartamától is függően − legfeljebb további 45 napig passzív jogon még jogosult egészségügyi szolgáltatásra, így egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére csak ezen időtartamok leteltét követően válik kötelezetté, feltéve persze, hogy ez alatt nem válik biztosítottá, illetve az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem szerez jogosultságot,
- amennyiben Ön alap- vagy középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, akkor a tanulói, illetve a hallgatói jogviszonya kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig alanyi jogon jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, ezt követően pedig további 45 napig az egészségügyi ellátást passzív jogon még igénybe veheti. Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére tehát csak akkor kell bejelentkeznie, ha ezen időtartam alatt nem válik biztosítottá, illetve az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem szerez jogosultságot,
- ha Ön nem tartozik a törvény által meghatározott körbe, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére irányuló kötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz be kell jelentenie. Figyelmeztető jelzés lehet, ha Ön akár az orvosnál, akár a gyógyszertárban „piros lámpát” kap. Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya tisztázása érdekében mielőbb keresse fel a területileg illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét, és amennyiben szükséges, jelentkezzen be az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bejelentési kötelezettség teljesítésére a 11T1011 számú adatlapot rendszeresítette, amely az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető.

A kitöltött adatlapot postai vagy elektronikus úton a lakóhelye szerint illetékes adóigazgatósághoz kell megküldenie. A papír alapú nyomtatványok ezen túlmenően bármely adóigazgatóság ügyfélszolgálatán személyesen is benyújthatók.

Amennyiben bizonytalan azt illetően, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az Ön esetében fennáll-e vagy sem, vagy egyszerűen csak annak teljesítésével kapcsolatban van bármilyen más kérdése, forduljon bizalommal munkatársainkhoz, akik az ügyfélszolgálatainkon ügyfélfogadási időben, telefonon keresztül pedig a 06/40-42-42-42-es kék számon − hétfőtől csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken pedig 8.30-13.30-ig − szívesen állnak a rendelkezésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Kapcsolódó hírek