Ugrás a tartalomhoz

Rekordkísérlet a kéztisztaság világnapján

Mezőkövesd hírei

Sikeresen lezajlott városunkban az az országos Guiness-rekordkísérlet, mellyel a kézhigiénés oktatás korábbi rekordját próbálják megdönteni.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által meghirdetett kísérletet az egész országban egy időben, május 5-én 10 órától tartották meg.
A megmozduláson városunkból a Szent István Katolikus Általános Iskola 50 diákja vett részt.
A légúti és emésztőrendszeri megbetegedések ellen egy egyszerű kézmosással is védekezhetünk. A kísérlet célja az volt, hogy a regisztrált iskolásokkal megtanítsák a kézmosás helyes technikáját, felhívják a gyerekek figyelmét a rendszeres tisztálkodás fontosságára, hiszen ezzel könnyen megelőzhetőek a cseppfertőzéses megbetegedések.
A kísérletben résztvevő diákok az elméleti ismeretek mellett gyakorlatban is elsajátították a kézmosás hat lépésből álló metódusát. Az órán emellett egy  speciális pálya segítségével bemutatták, mi történik, ha tüsszentünk, illetve a kezünk és a zsebkendő használatával mennyire befolyásolhatjuk a baktériumok terjedését. A 36 perces foglalkozást Marczisné Viszneki Katalin iskolavédőnő tartotta meg a mezőkövesdi gyerekeknek.
Városunkban az előírások betartása mellett rendben lezajlott a rendhagyó óra, így a mezőkövesdi állomáson eredményes volt a rekordkísérlet.
Megyénkben 21 iskola összesen 1038 tanulója, országos szinten pedig 190 helyszínen 14 ezer gyerek vett részt a megmozduláson.
A jelenlegi csúcstartó a skóciai Glasgow, ahol 36 általános iskolában, 3039 diák vett részt a rekord felállításban. A magyarországi kísérlet eredményéről, a helyszíneken készült fotó, videó és papír alapú dokumentumok beérkezését követően, a későbbiekben adnak tájékoztatást.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek