Ugrás a tartalomhoz

25 éves a Matyó Népművészeti Egyesület

Mezőkövesd hírei

Idén 25 éves a Matyó Népművészeti Egyesület. A jeles évfordulót közgyűléssel, kiállítással, koncerttel és táncházzal ünnepelte meg a civil szervezet május 6-án.

A program az egyesület éves közgyűlésével kezdődött, melyben a szervezet 2015. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, a felügyelőbizottság álláspontját, valamint a 2016-os feladatokról és tervekről szóló tájékoztatót tárgyalták meg.

VISSZATEKINTÉS
Berecz Lászlóné elnök az egyesület 25 évét átölelő beszámolójában kiemelte, hogy 1991-ben 17 fővel alapította meg a matyó kultúra továbbörökítéséért dolgozó civil szervezetet, amelynek mára már több mint 120 tagja van. Az egyesület a Táncpajtában kezdte el munkáját, majd 2002 októberétől vették birtokba a pályázati, minisztériumi támogatásból megépült Népi Művészetek Házát.
Kezdetben főként a Matyó Néptáncegyüttes működtetése volt a fő feladatuk, emellett több utánpótlás néptánccsoportot szerveztek a két és fél évtized alatt, illetve irányítanak ma is. Nyolc éven át működött az általuk alapított Százrózsás Alapfokú Művészeti Iskola is. 2002-ben megalapították Zeleiné Pap Bernadett vezetésével a Borsóka Hímzőkört, illetve útjára indították a Százrózsás Hímzőpályázatot, több alkalommal szerveztek kézi- és gépi hímző képzéseket. Kézműves Körükben hat népi iparművész, illetve Népművészet Mestere címet elnyerő alkotó tevékenykedik. 2003 óta az egyesület szervezi meg a Matyóföldi Folklórfesztivált, a Százrózsás Hímzőpályázatokat és kiállításokat, valamint közreműködőként részt vesznek a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat lebonyolításában. Emellett több alkalommal rendeztek kézműves-foglalkozásokat, szakköröket, nyári táborokat is. Kiemelte a 2013-ban megrendezett I. Matyó Rózsa Ünnepét, a 2014-es Élő Népművészet című országos kiállítást is. Az elmúlt évek legnagyobb sikereként kiemelte a matyó kultúrának a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, valamint az UNESCO reprezentatív listájára való felkerülését.
Az ünnepi közgyűlésen az egyesület ez évi munkájáról és terveiről is beszéltek. Az idei év egyik legnagyobb eseménye a matyók indiai útja, az ott rendezett világfesztiválon való fellépés volt. Emellett újdonságokkal, különleges programokkal készülnek az idei Matyó Folklórfesztiválra. Az idei feladatok között szerepel a matyó hímzést, a matyó kultúrát feldolgozó elektronikus tananyag elkészítése, amely várhatóan szeptember végén már elérhető lesz.

KÖSZÖNTÉSEK Az ünnepi közgyűlés zárásaként a meghívott vendégek köszöntötték a jubiláló egyesületet. Elsőként Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének köszöntő, a civil szervezet munkáját méltató levelét olvasták fel. A jeles évforduló alkalmából köszöntötte az egyesületet és tagjait Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy a Matyó Népművészeti Egyesület értéket teremt és élteti a matyó kultúrát, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Mezőkövesd megtartsa egyediségét, a méltán híres matyó népművészetet.
Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere hangsúlyozta, az egyesület odaadó, lelkiismeretes munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a matyó kultúra megbecsült és elismert magyar örökség.
A 25 éves egyesületet dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke, Hubert Erzsébet, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, valamint Szentistván polgármestere, dr. Pusztai-Csató Adrienn is felköszöntötte.

KONCERT ÉS TÁNCHÁZ A Táncpajtában megrendezett eseményen a látogatók megtekinthették az egyesület legféltettebb kincseit, például az évek során kapott elismeréseket, díjakat, a saját rendezvényeik fotóit, plakátjait, illetve szórólapjait.
Az ünnepség zárásaként a Budafolk Band adott hangulatos koncertet, majd Juhász László vezetésével hajnalig tartó táncház következett.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek