Ugrás a tartalomhoz

Figyelem! Új csalási módszer a bűnelkövetők palettáján

Mezőkövesd hírei

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a „telefonos csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények és ezzel kapcsolatos lakossági feljelentések.

Ismeretlen telefonáló rejtett számról felhívja a véletlenszerűen kiválasztott előfizetőt, majd közli, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta az ő telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban akkor kerül a számlájára amennyiben regisztrációs költségként több tízezer forint összeget rátölt egy a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis egy a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltölteni ATM-en keresztül a sértettnek. Az ily módon feltöltött telefonkártyát a csaló ezek után különböző hirdetési oldalakon keresztül megpróbálja a későbbiek során értékesíteni.  
Az utóbbi időszakban előforduló csalások sértettjei a feltöltést teljesítették a nyeremény reményében, majd utóbb értesültek róla, amikor a szolgáltató központjánál érdeklődtek, hogy nincs akció a társaságnál.
 
Internet elérhetőséggel rendelkező állampolgárok végig hallgathatják hogyan lepleződött le egy telefonos csaló, aki pénzt próbált kicsalni ál­do­za­tá­ból. Az áldozat azonban túljárt az eszén - hagyta, hogy az őt tárcsázó csaló vé­gig­mondja a be­etető szö­ve­get, köz­ben az egész be­szél­ge­tést rög­zí­tette.

http://bunmegelozes.eu/2016/05/12/biztonsagot-a-szepkoruaknak/

Az, hogy átverésről van szó, már az első mondatok után gyanítható, hiszen a telefonos ügyfélszolgálathoz alapfeltétel a szép beszédkészség. Sokak, főleg idősek dőlnek be az ilyen, vagy ehhez hasonló telefonos csalóknak, utána pedig futhatnak a pénzük után.
A csalók a hasonló akciókhoz általában feltöltőkártyás, vagy lopott mobilokat használnak, amiket pár hívás után egyszerűen eldobnak, nehogy a nyomukra vezessék a hatóságokat. Éppen ezért igen nehéz őket azonosítani, felelősségre vonni.

Legyen éber, ne legyen a csalók áldozata!

BAZ MRFK és Mezőkövesd Rk

Kapcsolódó hírek