Ugrás a tartalomhoz

Múzeumi Világnap (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Rendhagyó tárlatvezetéssel, néprajzi filmek vetítésével, kitanyázással, gépbemutatóval várták az érdeklődőket városunk négy múzeumában az idei múzeumi világnapon május 18-án.

A múzeumi világnapot 1978 óta rendezik meg világszerte ugyanazon a napon, május 18-án. Az évek során több száz ország több mint 30 ezer múzeuma csatlakozott a kezdeményezéshez. Mezőkövesden a Matyó Múzeumban, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban, a Takács István Életmű Kiállításban és a Kisjankó Bori Emlékházban az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is különleges programokkal várták a hagyományok, az örökség iránt érdeklődőket.
A Matyó Múzeumban egyebek mellett néprajzi filmek vetítésével, tárlatvezetéssel készültek erre a napra. A vállalkozó kedvűek értékes nyereményekért múzeumi totót tölthettek ki, megtekinthették, illetve megvásárolhatták a mezőkövesdi kézműves mesterek alkotásait, megismerhették, hogyan zajlott régen a kitanyázás, de matyó motívumokat is festhettek hennával.
A Takács István Életmű Kiállítás is egész nap várta a vendégeket, akik Laczkó Pető Mihály körbevezetése mellett tekinthették meg a neves mezőkövesdi freskófestő alkotásait. Emellett a gyerekeknek játékos feladatlappal is készültek, amely segítségével számot adhattak Takács Istvánról és munkáiról szerzett ismereteikről.
A Kisjankó Bori Emlékházban megismerhettük a tájházak felépítését, az ott található bútorok és használati tárgyak funkcióit, valamint meghallgathattuk a százrózsás íróasszony, Kisjankó Bori néni életének történetét is.
A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban a gyűjtemény több mint százéves Kühne gyártmányú cséplőgépét mutatták be működés közben, valamint Lengyel László és Galambos István kovácsmesterek irányításával az egyik legősibb szakmának számító kovácsolást is kipróbálhatták a vállalkozó kedvű látogatók, míg a gyerekek körében a traktorok voltak népszerűek.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek