Ugrás a tartalomhoz

Tradíciók, folklór, tüzes hangulat

Mezőkövesd hírei

A hagyományőrzés, a színes folklórkincsek mellett tüzes hangulat jellemezte az idei Matyóföldi Folklórfesztivált, ahol távoli országok, például Mexikó és Kazahsztán kultúrájával  ismerkedhettek meg az augusztus 5-7. között a rendezvény helyszíneire kilátogatók. 

 

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is messzi tájakról érkező együttesek színesítették a háromnapos programsorozatot. Ebben az esztendőben a már említett Mexikó és Kazahsztán  mellett Olaszország és Törökország táncosai is látványos és színpompás produkciót mutattak be a három nap során.
 

A külföldi együttesek mellett hazai táncosok, hagyományőrző csoportok is bemutatták saját repertoárjukat. Így több ízben is élvezhettük a csepeli, a felsőzsolcai, a karcagi, valamint a házigazda Matyó Néptánc Együttes és a Matyó Népi Együttes változatos, a különböző tájegységeket bemutató koreográfiáit. A fesztivál nélkülözhetetlen vendégei voltak a hagyományőrző csoportok, pávakörök. 

Ez alkalommal Varsány, Szentistván, Bogács, Harsány, Szomolya, Bükkábrány, Szihalom, Tard és Tiszalök hagyományőrzői, valamint a Matyó Pávakör tagjai szórakoztatták a Hadasba kilátogatókat.

A háromnapos programsorozat pénteken a Táncpajtában megrendezett Szivárvány Gálával,  Nemzetek táncházával kezdődött el, ahol telt ház előtt mutatkozhattak be a külföldi táncegyüttesek. Az este során a vendégek megkóstolhatták a bográcsban főtt Chili con carne-t, amelyet tequliával kísérhettek le.
A fesztivál második napján rendezték meg a Magyar Gálát, valamint a magyar táncházat, ahol a hazai fellépők mellett egy különleges, Kanadából érkező magyar táncegyüttes is színpadra lépett, akik magyar táncokat adtak elő. 

Ezen az estén ízletes székelykáposztát, míg mellé egri borokat  fogyaszthattak a folklór kedvelői.
A rendezvény harmadik, záró napján többszázas néző előtt vonultak fel a fesztivál résztvevői, akik színvonalas, látványos, mozgalmas produkcióikkal elkápráztatták a hálás közönséget. A zenés-táncos menet után vette kezdetét a több mint három órás gálaműsor, amelyre szintén rengetegen voltak kíváncsiak.

 

A program elején dr. Fekete Zoltán polgármester és Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke ajándékkal köszönte meg az együttesek vezetőinek a tánccsoportok részvételét. A bevezető gondolatok után elsőként a bükkaljai pávakörök közös énekes produkcióját hallgathatták, tekinthették meg a nézők. Ezt követően pedig a külföldi és hazai táncosok vették birtokba a színpadot, akik látványos, izgalmas produkcióikkal szórakoztatták a nézőket. Az este során fellépő mexikói csapat nem mindennapi, egyedi viselete is elkápráztatta a közönséget. A fáklyás táncukkal még inkább fokozták a gála színvonalát, s már-már tüzes hangulat uralkodott el a színpadon és a közönség körében.

Mindhárom nap során kézműves- mesterségbemutatókkal, kirakodóvásárral, finom falatok és italok kínálásával várták a Hadas városrészbe, az alkotóházakba érkezőket.

 

 

Kapcsolódó hírek