Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi szentmise áldással (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Harang- és szoboráldással egybekötött szentmisét tartott a Szerviták Világi Harmadrendjének mezőkövesdi közössége június 14-én.

Az ünnepi szentmisét Bogisich Ferenc apát, a Szervita Rend Magyarországi Tartományának asszisztense celebrálta a mezőkövesdi közösség kápolnájában. Az apát többek közt a világi rend alapítójának, Falconieri Szent Juliannának életét és munkásságát méltatta. Kiemelte, hogy Julianna életére, gondolkodásmódjára nagy hatást gyakorolt nagybátyja, Szent Elek, az ő példáját követte, Isten felé fordult, nagy odaadással segítette a szegényeket, betegeket és elesetteket.
Bogisich Ferenc hangsúlyozta, többek között Jézus és a szentek példát mutatnak nekünk arról, hogyan kellene élnünk és cselekednünk. Hangsúlyozta a szeretet fontosságát, hogy ne csak azokat szeressük, akik minket szeretnek, hiszen Jézus is imádkozott azokért, akik gyűlölték és üldözték őt. „Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek” – idézte az apát Jézus szavait János evangéliumából.
A szentmisét követően a kápolnakertben folytatódott az ünnepség, ahol Bogisich Ferenc megáldotta a közelmúltban elkészült Mária Szíve szobrot, valamint a Budapestről ajándékként kapott harangot. A Szerviták Világi Harmadrendjének mezőkövesdi közössége tavaly ünnepelte megalapításának 100 éves évfordulóját.

A RENDRőL A Szervita Rendet hét firenzei nemes alapította 1233-ban, akik Monte Senarióban kapták Szűz Máriától a megbízást, ezért jelszavuk „Mária által Jézushoz”. Ezután megalapították a másodrendet, ahol a Szervita Nővérek apácaként szolgálnak, valamint a Világi Rendet, amelynek alapítása Falconieri Szent Julianna nevéhez fűződik. A Harmadrend szent ereklyéjét tavaly a mezőkövesdi közösség megalapításának 100 éves évfordulójára rendezett ünnepségre is elhozták.

B. K.

Kapcsolódó hírek