Ugrás a tartalomhoz

Pálinkák, párlatok és sütemények versenye (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Immár hetedik alkalommal hirdették meg a Mezőkövesdi Pálinkamustrát, ahol a házi fogyasztásra főzetett pálinkák, a házi készítésű sós sütemények mérettetnek meg. Emellett I. alkalommal rendezik meg a Pálinkafőzdék Pálinkamustráját.

A Bükki Pálinka Lovagrend Egyesület által szervezett versenyekről, az azon való részvételi feltételekről Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere tartott sajtótájékoztatót június 16-án.
A Lovagrend nagymestere kiemelte, hogy a mustra célja és küldetése, hogy a Hungarikumnak számító, minőségi nedüt népszerűsítse, ösztönözze az embereket a minőségi pálinka készítésére, illetve felhívja a figyelmet az ital kulturált fogyasztására is.
A VII. Mezőkövesdi Pálinkamustrán házi fogyasztásra főzetett pálinkákkal lehet indulni. Italonként fél litert kell leadni a szükséges információkat – név, cím, pálinka fajtája, alkoholtartalom, évjárat – tartalmazó címkével ellátott üvegben.
A pálinkák és párlatok mellett házi készítésű pogácsákkal és sörkiflivel is indulhatnak a sütni szeretők. Itt a nevezési mennyiség süteményenként 30 db vagy 1-1,5 kg.
Mind az italok, mint pedig a sütemények esetében nincs nevezési díj.
A sajtótájékoztatón Orosz János hangsúlyozta, hogy idén első alkalommal rendezik meg a Pálinkafőzdék Pálinkamustráját, amelyen a kereskedelmi célra főzetett pálinkák mérettetnek meg. A verseny keretében kiválasztják Mezőkövesd Pálinkáját. Ezen italokból kötelezően 1 litert kell leadni a nevezéskor, amelynek díja fajtánként 500 Ft.
A pálinkák esetében június 25-én 9 óráig lehet nevezni. A mintákat június 20-24. között a Közösségi Házban, míg a verseny napján, június 25-én a Városi Sportcsarnokban adhatják le az érdeklődők. A süteményeket pedig június 25-én 12 óráig kell eljuttatni a Városi Sportcsarnokban.  
A beérkezett italokat és étkeket a Matyó Fesztiválhét keretében, június 25-én értékeli majd a szakmai zsűri. Az eredményhirdetést aznap 17 órától tartják meg a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban.  
A verseny kiírás teljes szövegét az alábbi linken, a http://bukkipalinkalovagrend.hu oldalon, valamint a Mezőkövesdi Újság 12. számában olvashatják.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek