Ugrás a tartalomhoz

A hazai traktorgyártásról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A „magyar traktorgyártás első 100 éve” címmel nyílt kiállítás a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban június 23-án.

Az időszaki kiállításon a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum anyagát tekinthetik meg az érdeklődők. A Gazdaházban rendezett, dokumentációkkal és képekekel illusztrált tárlat a magyar traktorgyártás fontosabb fejlődési szakaszait mutatja be.


MÚLT ÉS JÖVő
A Matyó Fesztiválhét keretében tartott ünnepélyes megnyitón elsőként Kádár Zoltán, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója, majd dr. Hentz Károly, a gödöllői szakmúzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki először az 1987-ben alapított intézmény kutatási feladatairól és eredményeiről beszélt. A szakember hangsúlyozta a technikatörténeti fejlődés megismerésének fontosságát, valamint a kiállítás jelentőségét. Elmondta, hogy a magyar mérnökök munkássága a traktorgyártásban is kiemelkedő volt, vannak olyan technikai vívmányok, melyeket a gyártás során mind a mai napig alkalmaznak. Kiemelte a magyar Dutra és Hoffer gépek jelentőségét, melyek világ élvonalába tartozó erőgépek voltak. Hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok kiváló teljesítményét jól tükrözi, hogy 100 év alatt több mint 100 típusú traktort, illetve mezőgazdasági gépet készítettek.
Dr. Fekete Zoltán polgármester a gépmúzeum méltatása mellett örömét fejezte ki az egyedülálló, gazdag tárlattal kapcsolatban, amelyen keresztül az érdeklődők megismerhetik a hazai traktorgyártás történetét. Mindenkit arra biztatott, hogy látogassanak el a gépmúzeumba és nézzék meg a különleges kiállítást.
Hajdu Ráfis János, a gépmúzeum alapítója szintén megosztotta ünnepi gondolatait, többek között a létesítmény folyamatos fejlődését hangsúlyozta.
Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola igazgatója köszönetet mondott mindenkinek, aki segíti, illetve támogatja a gépmúzeumot.
A rendezvényen fellépett Kaló Vencel és Kádár Ákos, akik kulturális műsort adtak elő.

GÉPINDÍTÁS Az ünnepélyes megnyitó zárásaként a múzeum udvarán egy Hoffer és egy Dutra típusú traktort indítottak be, így a hazai traktorgyártás kiemelkedő darabjait működés közben is megtekinthették a látogatók.
A gödöllői múzeum tárlatát a tervek szerint augusztus végéig, szeptember elejéig tekinthetik meg az érdeklődők Mezőkövesden.

B. K.

Kapcsolódó hírek