Ugrás a tartalomhoz

Város Napja (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pótáné Lázár Mária és a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület vehette át idén a „Mezőkövesd Városért” kitüntetést. Ujvárosi Lászlóné, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde vezetője vehette át az idén megalapított  „Mezőkövesd Közneveléséért” elismerést. Emellett ebben az évben négy fiatal kapta meg az „Év diákja” díjat. Az elismeréseket június 25-én a Város Napi Ünnepség keretében adta át dr. Fekete Zoltán polgármester.

Mezőkövesd Város Napja a hagyományokhoz hűen a Mátyás király szobornál kezdődött, ahol az Önkormányzat nevében koszorút helyezett el Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárt, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Jakab Orsolya jegyző. Emellett a megemlékezésen városunk testvérvárosainak, Kézdivásárhely, Nagykövesd, Petriolo, Zory, és Bad Salzungen delegációi is elhelyezték az emlékezés virágait a Mátyás király szobornál.


Ünnepi műsor

Az esemény ezt követően a Közösségi Házban folytatódott, ahol dr. Fekete Zoltán polgármester mondta el ünnepi beszédét. Településünk első embere kiemelte Mezőkövesd kulturális és épített értékeit, hagyományait, amelyet a mai nemzedéknek és az utánunk következő generációknak is tisztelnie, ápolnia kell. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a matyók mindig is és ma is dolgos, szorgalmas emberek voltak. Dr. Fekete Zoltán emellett beszélt a városban elmúlt években megvalósult fejlesztésékről, és hozzátette, hogy az Önkormányzat most is azon dolgozik, hogy ez a nagyléptékű fejlődés tovább folytatódjon, ezért már idén is több milliós nagyságrendű pályázatot adtak be annak érdekében, hogy forrást nyerjenek a város további fejlesztésére.

Az ünnepi műsorban fellépett a Szárrózsás Néptáncegyüttes, a Mezőkövesd Város Fúvószenekara és a Twister Mazsorett Csoport, valamint Panyi Evelin, Ongai Kata, Pap Ábel, Bacsi Alexandra és Juhász Emese , akik a Művészeti Tagiskola diákjai.


Díjak

Az ünnepségen adták át az „Év Diákja” elismeréseket, amelyet városunk képviselő-testülete idén négy fiatal számára ítélt oda. Ez alkalommal Bollók Botond, Szabó Tekla, Pap Katalin Tünde és Gulyás Lili vehette át a díjat dr. Fekete Zoltán polgármestertől.
Mezőkövesd Önkormányzata ebben az évben a  „Mezőkövesd Városért” elismerést adományozta Pótáné Lázár Máriának, a Progressio Bt. ügyvezetőjének, a település egyik legnagyobb rendezvényének, a Tour de Mezőkövesd szervezőjének. A rendezvény az évek során összekapcsolódott az Életmódváltó Hetek programsorozattal, melynek célja az egészséges életmód elterjesztése és népszerűsítése. A programok között a kerékpározáson, gyalogláson, futáson, a kül- és belföldre szervezett gyalogtúrákon kívül szerepet kapnak a különböző egészségügyi témában tartott előadások is. A Tour de Mezőkövesd és Életmódváltó Hetek része a Legyen Mezőkövesd és Környéke az Ország Legegészségesebb Térsége Mozgalomnak. Pótáné Lázár Mária működteti az Életmód Klubot, melyen keresztül többek között természetgyógyászok, dietetikusok és reflexológusok tartanak szakmai előadásokat, ingyenes talpmasszőr-tanfolyamokat szerveznek az érdeklődők részére. A városban élők egyre szélesebb köre veszi igénybe szolgáltatásaikat.

A „Mezőkövesd Városért” kitüntetéssel ismerte el az Önkormányzat a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesületet. A díjat Köteles János, az Egyesület elnöke vette át.
Az 1991-ben alakult Egyesület elnöki tisztségét 1991 és 2002 között Nagy József, 2002-2006. között Pető István, 2006-2012 között Nyeste György látta el. 2012-től Köteles János vezeti a civil szervezetet. Az eltelt évek alatt mind az egyesület, mind pedig a tagjai számos városi és országos elismerésben részesültek már. Az egyesület jelenlegi létszáma 31 fő. Az egyesület minden évben visszatérő feladatot lát el a városi rendezvények biztosításában; Mezőkövesden nem valósul meg rendezvény a polgárőrség közreműködése nélkül. Folyamatos járőrözéssel segítik a rendőrség munkáját, jelenlétük visszatartó erő a bűncselekmények elkövetésével szemben. Tagjaik nappal és éjszaka is jelen vannak a városban, a Zsóry-üdülőterületen, valamint az úgynevezett „zártkertekben” is. Az egyesület elnöke szabadidejét nem kímélve áldozatkészen végzi munkáját, szervezve a tagok tevékenységét. A polgárőrök mindent elkövetnek azért, hogy minél kevesebb bűneset történjen városunkban.

Idén elsőként adták át a Város Napján a „Mezőkövesd Közneveléséért” díjat, amelyet első alkalommal Ujvárosi Lászlónénak, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde vezetőjének adományoztak.  Újvárosi Lászlóné 1982-ben helyezkedett el a mezőkövesdi 7-es óvodába, ahol jelenleg is dolgozik. Óvónői diplomáját 1976-ban szerezte jeles eredménnyel, majd 1999-ben közoktatási vezetői oklevelet szerzett. Szinte minden évben részt vesz szakmai értekezleteken, konferenciákon és továbbképzéseken annak érdekében, hogy tájékozott legyen az oktatási elképzelésekről, elvárásokról. 1996-ban a VII. sz. Napköziotthonos Óvoda vezetőjévé választották. 2003-tól az összevont óvodai intézmények vezetőjeként, 2009-től pedig az óvodák és a Bölcsőde intézményvezetőjeként tevékenykedik határtalan lelkesedéssel és szorgalommal. 44 éves pályafutása során jó kapcsolatot épített ki az óvónőkkel, szülőkkel és a fenntartóval is. Személyes kapcsolatait a kölcsönös tisztelet, emberi hangnem jellemzi. Átlátja az intézményi működés teljes rendszerét, azt a vezetési és jogi normákkal összhangban végzi, hatékonyan képviseli az intézményi célokat.


Testvérvárosi faültetés

A központi ünnepség után a város vezetői és a település jelenlévő testvérvárosainak delegációi ellátogattak a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban található Testvérvárosok Parkjába, ahol Mezőkövesd és a három település -  Nagykövesd, Bad Salzungen és Petriolo - barátságának jelképeként a testvértelepülések delegáltjai egy-egy fát ültettek el. Így a korábban ültetett, Zory, Kézdivásárhely, Berettyószéplak-Dólya és Kiskövesd fája mellett újabb három oszlopos gyertyánnal gazdagodott a park.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek