Ugrás a tartalomhoz

Gyémántmise és búcsú (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kettős ünnepet tartottak a Szent László templomban június 27-én. A hagyományos búcsú és körmenet mellett Jéger Károly gyémántmisét celebrált, pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi szentmisén elsőként Tóth Imre, a Szent László Egyházközség világi elnöke mondott köszöntőt, aki a Szent László búcsú jelentősége mellett Jéger Károly pápai prelátus, c. apát, ny. plébános munkásságát méltatta.
Ezután Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, majd Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt a kettős ünnep alkalmából.
A szentmisén felolvasták dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntőlevelét, aki egyebek mellett Jéger Károly hitoktatás területén végzett tevékenységét és karitatív munkásságát is méltatta.
Jéger Károly prédikációjában gyermekéveiről, családjáról, a papi hivatás választásának körülményeiről, továbbá első állomáshelyéről, a Tiszanagyfaluban töltött 12 éves időszakról osztotta meg gondolatait.
Az ünnepség végén dr. Medvegy János, a Szent László Plébánia vezetője beszélt, aki egyebek mellett köszönetet mondott mindenkinek, aki segítséget nyújtott a szentély új díszkőburkolatának megépítéséhez.

KÖRMENET A szentmisét követően körmenettel folytatódott az ünnepség. A hívek a hagyományoknak megfelelően a Varga Pál utca – Gaál István utca – Mátyás király út vonalon zarándokoltak, így rótták le kegyeletüket a templom névadója előtt.

B. K.

Jéger Károly mezőkövesdi munkássága

Jéger Károly 18 évig, 1990-tól egészen 2008-ig vezette a Mezőkövesdi Szent László Plébániát. Nevéhez fűződik egyebek mellett a templom külső felújítása, az új orgona létesítése, valamint a temető területének rendezése és új ravatalozó építése. Különös figyelmet szentelt a gyerekek, idősek, betegek és elesettek megsegítésére, ennek szellemében szervezte meg és működtette a Katolikus Karitász mezőkövesdi csoportját, továbbá anyagilag segítette a határon túli magyar katolikus közösségeket. Jéger Károly a Kolping család mezőkövesdi szervezetének egyházi vezetői tisztségét is betöltötte. A Szent László Plébánián rendszeres foglalkozásokat tartott fogyatékos gyermekeknek a „Simogató Kéz” alapítvány keretében. Aktív tagja volt a Városszépítő és Városvédő Egyesületnek, továbbá az általa indított Takács István Klub új színt hozott a város kulturális életébe.
Az atyát 2003-ban Mezőkövesd díszpolgárává választották, míg 10 évvel később megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát, amit karitatív tevékenysége elismeréséül vehetett át.

Kapcsolódó hírek