Ugrás a tartalomhoz

Dr. Komiljovics Józsefet díjazták (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Dr. Komiljovics József, az I. számú körzet családorvosa kapta meg idén a Dr. Szűcs Géza díjat. A szakember a hagyományoknak megfelelően a Semmelweis Nap alkalmából rendezett városi ünnepségen vehette át a rangos elismerést.

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született. Az orvostudomány egyik meghatározó alakja fedezte fel a fertőtlenítés fontosságát az egészségügyben. Neki köszönhető a gyermekágyi láz megszüntetése, éppen ezért joggal nevezik az anyák megmentőjének. Tiszteletére minden évben július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozók napját.

JELENTőS TÁMOGATÁS
A Városi Galériában július 8-án rendezett ünnepségen elsőként Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. A politikus röviden méltatta Semmelweis Ignác tevékenységét, mellyel kapcsolatban kiemelte, hogy szellemisége, hazaszeretete, innovatív, újító gondolkodása és önzetlen lelkiismeretessége mindenki számára követendő példa lehet a 21. században is. Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók munkája nemzeti érték, amely nélkülözhetetlen a társadalom, az emberek számára, hiszen az egészség a legnagyobb értékünk. Hangsúlyozta, hogy a mindenkori kormány feladata az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségű biztosítása.
– Az elmúlt években 500 milliárd Ft-ot fordítottunk az egészségügy fejlesztésére, az infrastruktúra javítására. Jelentős összegek jutottak ide a mezőkövesdi egészségügy szolgálatára is. 2012-ben és 2013-ban elkezdődött az egészségügyi dolgozók bérének rendezése is, ugyanis 95 000 ember részesült 27%-os bérfejlesztésben. 2016. szeptember 1-jétől a szakdolgozók bére négy ütemben 65%-kal fog nőni, ez összesen 78 000 embert érint – emelte ki Tállai András, majd beszédének végén köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért.

KÜZDEEM ÉS TÜRELEM Ezt követően dr. Tóth József, a Városi Rendelőintézet orvos igazgatója Semmelweis Ignác életéről, munkásságáról osztotta meg gondolatatait. Az intézményvezető ezután Semmelweis életének tanulságait ismertette.
– Az egészségügyben dolgozók élete küzdelmes, sokszor rendkívüli áldozatokkal jár. Semmelweis korában és ma is nagy kihívásokkal állunk szemben. Gondoljunk az egészségügyi dolgozók családjuk nélkül eltöltött karácsonyaira, a sokszor egyfolytában 24 órát dolgozó nővérekre, akik hozzátartozóink mellett állnak születésükkor és halálukkor is – mondta dr. Tóth József.

DÍJAZOTT SZAKEMBER A hagyományoknak megfelelően az ünnepség fénypontjaként kiosztották a Dr. Szűcs Géza díjat, melyet Mezőkövesd Önkormányzatának képviselő-testülete azoknak a személyeknek adományoz, akik kiemelkedő munkát végeznek az egészségügy területén. A kitüntető díjat idén dr. Komiljovics József háziorvos vehette át dr. Fekete Zoltán polgármestertől.
Ezt követően felolvasták a díjazott levelét, aki többek között köszönetet mondott családjának, munkatársainak és a képviselő-testület tagjainak, illetve kollégáinak.
Az ünnepségen fellépett Pótáné Bartók Annamária, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagja, valamint Kovácsné Papp Zsuzsanna, a Mezőkövesdi Hang-Stúdió művésze.


Dr. Komiljovics József

A szakember 1946. június 26-án született Mezőkövesden. Diplomáját 1972-ben szerezte meg a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Szakán, majd 11 évig Kiscsécs, Kesznyéten és Girincs körzeti háziorvosaként dolgozott. Ezt követően került Mezőkövesdre 1983-ban. Itt eleinte üzemorvosként tevékenykedett, miközben a körzetekben rendszeresen helyettesített. majd 1984 és 1987 között a Mezőkövesdi Reuma Kórházban dolgozott. 1987-ben háziorvosi szakvizsgát tett, de előtte egy éves gyakorlatot végzett a Városi Belgyógyászati Osztályon is 1985-ben. Dr. Komiljovics József 1988 óta Mezőkövesd I. számú háziorvosaként dolgozik, tehát immár 28 éve végez családorvosi tevékenységet városunkban. Dr. Komiljovics József 44 éve orvos, ebből 33 évet a Mezőkövesden élők egészségének megőrzéséért és javításáért fáradozott. Munkáját alaposság, önzetlenség és szakmai hozzáértés jellemzi.

B. K.

Kapcsolódó hírek