Ugrás a tartalomhoz

Augusztus 20. Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Bukta László lett Mezőkövesd Város Díszpolgára 2016-ban. A Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének elnöke nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án vehette át az elismerést.

 

Az Államalapító Szent István Királyunk tiszteletére rendezett városi ünnepség a hagyományokhoz hűen koszorúzással kezdődött Szent István király szobránál Mezőkövesd Város Fúvószenekarának közreműködésével. 
Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében dr. Fekete Zoltán polgármester, valamint dr. Jakab Orsolya jegyző rótta le kegyeletét. Az önkormányzat mellett pártok, civil szervezetek és intézmények képviselői koszorúzták meg Szent István király szobrát.

 
 
MISE ÉS ÜNNEPI MűSOR A program ezt követően ünnepi szentmisével folytatódott a Jézus Szíve templomban, melyet dr. Berkes László plébános Mezőkövesd lakóiért ajánlott fel.
A templom előtti téren megrendezett városi ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait. 

DÍSZPOLGÁR  Az ünnepség egyik fénypontját minden esztendőben a díszpolgári cím átadása jelenti. Mezőkövesd Város Önkormányzatának Helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló rendelete alapján „Mezőkövesd Város Díszpolgára” kitüntető címet azok a személyek kaphatnak, akik a város érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek. Városunk képviselő-testülete ebben az évben Bukta Lászlónak, a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete elnökének adományozta a rangos elismerést.

BUKTA LÁSZLÓ A szervezet vezetője 1956. november 30-án született Mezőkövesden. Általános iskolai tanulmányait városunkban végezte, majd a miskolci 101. számú Ipari Szakképző Iskolában finommechanikai műszerész végzettséget szerzett. Bukta László a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete alapító-elnöke.  
A térség egyik legnagyobb civil szervezetét 1995-ben alapították, városunkkal együtt 40 településen összesen mintegy 5200 tagja van.
Bukta László 1995-től tagja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), továbbá a Dél-Borsodi Leader Egyesület tervezőcsoportjának. Emellett a Mezőkövesdi Civil Szövetség alapító és egyben elnökségi tagja,valamint a B-A-Z. megyei Civil Hálózat tagja, 2007-től a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezeteinek Regionális Szövetségének is tagja, melynek négy éven keresztül elnökeként tevékenykedett.
Ezen felül 2008-2011-ig a Nemzeti Civil Alap elektora, míg 2007-2011-ig a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ Felügyelő-bizottsági tagja volt, 2014-től pedig a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Felügyelő Tanács választott tagjaként dolgozik. A kövesdi szervezet elnökét a MEOSZ 2015. évi tisztújító közgyűlésén a szövetség elnökségébe választották.
Bukta László évtizedek óta lelkiismeretesen, töretlen lelkesedéssel dolgozik a köz érdekében és az egyesület tagjainak érdekei mellett a város civil közösségi munkájában is aktívan részt vesz.
A díszpolgári kitüntetést dr. Fekete Zoltán polgármestertől vehette át.
– A megtisztelő díjat, Mezőkövesd legnagyobb kitüntetését köszönöm. Ez a kitüntetés új erőt ad arra, ami előttem áll! Újabb kötelékkel erősít a városhoz. Az élet egyik legnagyszerűbb és legmegtisztelőbb feladatának tartom, hogy több mint húsz éven át Mezőkövesd lakosságát szolgálhattam és a mai napig szolgálhatom. Szülőhelyem, lakóhelyem polgárainak bizalma erőt ad a legnehezebb feladatok megoldásához is – mondta egyebek mellett Bukta László.

ÚJ KENYÉR Augusztus 20-án Szent István király és az államalapítás mellett az új kenyeret is ünnepeljük, amit idén a Magyarok Kenyere-program keretében dr. Medvegy János, a Szent László templom plébánosa, valamint Gordos Attila református lelkész áldott meg. Ezt követően dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere szegte meg, majd az ünneplők is megkóstolhatták az új kenyeret.
A jelenlévők az ünnepségen meghallgathatták Takács Norbert, a Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör Egyesület elnökének verses előadását, valamint a Szent László Kórus énekes műsorát, melyet Mozerné Horga Stefánia vezetésével adtak elő.

EDDA ÉS TűZIJÁTÉK Talán soha nem látott tömeg tombolt este a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban megrendezett EDDA-koncerten. Pataki Attila és együttese  régi slágereket és új dalokat egyaránt előadott – a közönséggel közösen énekelve őket. Az estét látványos tűzijáték zárta.
B. K.

Kapcsolódó hírek