Ugrás a tartalomhoz

Online Múzeumtúra a Matyó Múzeumban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A Matyó Múzeum is csatlakozott a Mozaik Múzeumtúra programhoz, melynek célközönsége az iskolás korosztály.

 

 
 
Idén a Mozaik Múzeumtúra programban 400 intézmény vesz részt, köztük a mezőkövesdi Matyó Múzeum. 
– A program elsődleges célja, hogy bevonzza a múzeumokba az iskolás, 8-16 év közötti korosztályt, növelve ezzel az intézmények látogatottságát. 2014-ben már volt egy hasonló Múzeumtúra, akkor egy füzetben kellett a különböző múzeumok matricáit összegyűjteni.    Továbbfejlesztve, megújítva ezt a programot, idén ősszel már egy okostelefonokra letölthető alkalmazás és a múzeumokban elhelyezett QR kódok segítségével teljesítheti az érdeklődő a különböző feladatokat – mondta el Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum vezetője. 
Ez egy online „túra”, mellyel azok játszhatnak, akik múzeumi belépőjegyet vásároltak. 
– A rendszer úgy működik, hogy a fiatal a belépőjegy megvétele, az erre szolgáló telefonos alkalmazás letöltése után a kihelyezett QR kódok beolvasásával eljut egy virtuális térre, ahol begyűjtheti az adott múzeum matricáját, emblémáját. A játék több szintből áll. Egy-egy szint teljesítéséhez 12 helyszínre kell ellátogatniuk. Ez is arra ösztönzi a program résztvevőit, hogy minél több intézmény, gyűjtemény kiállításait tekintsék meg – tette hozzá Agócsné Halász Andrea. 
A program szeptember 16-án indult el országszerte, így a Matyó Múzeumban is. 
Emellett a Mozaik Múzeumtúra keretében egy hat állomásos roadshowt is szerveznek az ősz folyamán. A helyszíneken múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel igyekeznek vonzóvá tenni a részt vevő intézményeket. 
A szervezők emellett néhány speciális programelemmel is készülnek, mint például az ’56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik.
M. Zs.

Kapcsolódó hírek