Ugrás a tartalomhoz

Székelyföldről Matyóföldre (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Megjelent a Székelyföldről Matyóföldre című könyv, amelynek hivatalos bemutatóját szeptember 30-án tartották meg a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

 

Az esemény elején a szervező, Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesület nevében Kiss Mátyás elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Hajdu Imre beszélgetett a kiadóval, Sebe Imrével és a szerkesztővel, Csirmazné Cservenyák Ilonával a műről, annak megszületéséről, elkészítésének menetéről.  
A kötet a Sebe család életén keresztül társadalmi korrajzot ad  Magyarországról a XVI. századtól napjainkig. A mű nemcsak azt mutatja be, kik tartoztak a Sebe családhoz, honnan származnak, milyen a családfájuk, hanem a könyvből megtudhatjuk a társadalomban elfoglalt helyüket, életüket, párhuzamba állítva a székely és a matyó nép közötti hasonlóságokat, kitérve művelődéstörténetükre, kultúrájukra, hagyományaikra. 
A mű kitekint a Sebe családok Sályhoz, Vattához, Bükkaranyoshoz, Miskolchoz, a Felvidékhez, Besztercebányához, valamint a székely Vargyashoz való kötődésére.
M. Zs.
 

Kapcsolódó hírek