Ugrás a tartalomhoz

Indul a mikrocenzus

Mezőkövesd hírei

Mit jelent a mikrocenzus?  

A kifejezés „ kis népszámlálás”-t takar, mely korlátozott számú népességre terjed ki, a kijelölt 440 ezer magyar háztartásra nézve kötelező. Az adatok összeírására  2016. október 10. és november 8. között kerül sor, melyet számlálóbiztosok fognak elvégezni.

 

Mit érdemes tudni a számlálóbiztosokról? 
A számlálóbiztos erre a célra kiállított külön igazolvánnyal köteles magát igazolni  tevékenysége során, melyen szerepel neve és azonosítószáma. A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a biztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal együtt használható, mely lehet személyi igazolvány, vagy jogosítvány. Információk elérhetők a mikrocenzusról interneten a www.ksh.hu/mikrocenzus2016/ oldalon.                                                              
A számlálóbiztosi igazolvány:  


FIGYELEM! TRÜKKÖS  CSALÓ   KIADHATJA  MAGÁT SZÁMLÁLÓBIZTOSNAK
A rendőrség tapasztalata, hogy a hamis magyarázatokkal becsengető csaló szélhámos bűnelkövetők előszeretettel állítják be magukat hivatalos személynek, hogy ezzel a kiszemelt áldozata bizalmába férkőzve bejussanak az otthonukba.  
 
 
Azért, hogy ne tudják becsapni, megkárosítani érdemes a következőkre odafigyelni!      
 
Ne engedjen be lakásába idegent, csak abban az esetben, miután megbizonyosodott a személy valós kilétéről. Amennyiben beengedte ne hagyja egyedül, és értékei legyenek lezárva. A magát számlálóbiztosnak mondott személytől kérje el az igazolványokat, ugyanakkor ellenőrizheti jogosultságát az alábbi ingyenes KSH (Központi Statisztikai Hivatal) telefonszámon:
06 – 80 – 200 – 014  
 
A valódi biztosok nem kérdezhetik nevét, az értékekre például készpénz, vagy banki megtakarításra vonatkozó adatokat. Gyanakodjon amennyiben erre vonatkozó kérdést kapna. Jellemző módon  a magukat hivatalos személynek kiadó trükkös tolvajok között akadnak olyanok, akik rámenősek, erőszakosak és mindenáron be akarnak jutni a lakásba, illetve akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, amikor lelepleződnek és menekülésbe kezdenek. Nem érdemes velük szembeszállni, mert ezzel testi épségét veszélyeztetheti. Érdemes alaposan megfigyelni a csalót, hogy személyleírást tudjon adni  egy eljárás során.   
 
Mit tegyen amennyiben bajba került? 
Késedelem nélkül tegyen bejelentést a rendőrségen, még abban az esetben is, ha az elkövetőről érdemleges információval nem rendelkezik, és működjön együtt a hatósággal.  Lehetőség szerint a bűncselekmény helyszínen változtatást ne eszközöljön, például ne takarítsa ki a lakását, mert ezzel nyomokat semmisíthet meg.  
 
Ingyenesen hívható telefonszámok: 107-es vagy 112-es segélyhívó szám, továbbá név nélkül a telefontanú ingyenes száma: 06 – 80 – 555 – 111 ahol bármely bűncselekmény vonatkozásában adhat információt.
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDőR-FőKAPITÁNYSÁG
BűNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BűNMEGELőZÉSI OSZTÁL

Kapcsolódó hírek