Ugrás a tartalomhoz

Életmódváltó Hetek összefoglaló

Mezőkövesd hírei

Kerékpár- és gyaloglótúrákon, életmódtáborokban és előadásokon vehettek rész az érdeklődők az Életmódváltó Hetek keretében szeptember 10. és október 10. között. A négy hetet átölelő programsorozaton több százan vettek részt.

A rendezvény nyitányaként az egészséges életmód iránt érdeklődők Szlovákiában, a Tatralomnicon tettek gyalogtúrát szeptember 10-én, majd szeptember 18-án a Kő-völgyben sétálhattak. A két túrán mintegy 100 fő vett részt.  
Az egy hónapos programsorozat keretében rendezték meg a Tour de Mezőkövesd programjait, amelyen mintegy ezren bicikliztek, futottak, sétáltak. A mozogni vágyók szeptember 18-án elkerekezhettek Mezőkövesdről Poroszlóra, illetve tehettek egy kört a Tisza-tó körül, valamint a hónap során volt kerékpártúra Szomolyára, Cserépfaluba, Szentistvánra és Noszvajra is, illetve egy csapat gyalogtúrát tett a Kő-völgyben. Mindezeken túl a vállalkozó kedvűek önállóan is teljesíthettek különböző kerékpár- és gyalogos távokat. 

Előadások A résztvevők számos előadáson vehettek részt az egy hónap során. Például az egészséges életmód természetes eszközeivel ismerkedhettek meg azok, akik szeptember 21-én meghallgatták Sebestény Tamás előadását. Szilvási-Zupkó Anett, a Kertünk Ízei blog szerzője pedig a gyógynövények világába kalauzolta el az érdeklődőket, akik meg is kóstolhatták az előadó által készített süteményeket, teákat. 
A Természetgyógyász Klub is több alkalommal várta az életmódváltókat. Szeptember 12-én Póta Albert, ETI vizsgás természetgyógyász mutatta be a résztvevőknek a reflexológia egészségmegőrzésben elfoglalt szerepét, majd a jelenlévők elsajátíthatták a talpmasszázs alapfogásait. A klub következő összejövetelén, szeptember 26-án Bencze Ágnes és Marosi József természetgyógyászok a földsugárzással és elektroszmoggal való együttélés lehetőségeiről beszéltek.
– A Föld szüntelenül bocsát ki kisebb-nagyobb intenzítású sugarakat, amelyek lehetnek hasznosak és károsak is. Tapasztalatok szerint a betegségek 60-70%-a összefüggésbe hozható a földsugárzással – emelte ki Bencze Ágnes természetgyógyász. 
Az előadás keretében az elektroszmogról, annak veszélyeiről is beszéltek a szakemberek.  
– Elkerülni nem, de csökkenteni tudjuk a minket körülvevő elektroszmogot. Például nem szabad a mobiltelefonunkat éjszaka a fejünkhöz, testünkhöz közel tárolni, érdemes minél messzebb letenni. Ugyanígy nem ajánlatos a készüléket zsebben hordani sem a nőknek, sem a férfiaknak.  Tartózkodjunk például attól is, hogy a laptopot az ölünkbe helyezve használjuk – tette hozzá Bencze Ágnes. 

Autómentes nap Szeptember 22-én tartották meg az Autómentes nap mezőkövesdi programját, amelyen mintegy negyvenen vettek részt. Még 2015 szeptemberében indították el városunkban is az Európai Mobilitás Hét keretében azt az kezdeményezést, amely során arra ösztönözték az embereket, hogy egy éven keresztül keddenként kerékpárral vagy gyalog közlekedjenek. Ennek a teljesítését egy kis füzetben pecséttel igazolta le a munkahely, vagy az iskola. A „Kerékpáros kedd” akciót teljesítők között szeptember 22-én egy bicikli sorsoltak ki a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban, amelyet ez alkalommal Gáspárné Panyi Katalin vihetett haza. A tombolahúzást követően a mintegy negyven fő elkerekezett a Kavicsostól egészen a Közösségi Házig. A program idén is továbbfolytatódik. 

Életmódváltó táborok Idén először szerveztek kéthetes immunerősítő és egészséges életmódra hangoló tábort Paralian, majd szeptember 23-30. között Erdélybe utazhattak a téma iránt érdeklődők, ahol rekreációs, biomedicinális életmódtábort tartottak. A két egyhetes külföldi úton összesen ötvenen vett részt. 
Az egy hónapos rendezvény utolsó, lapzártánk utáni programjaként az érdeklődők október 6-9. között a dél-svájci Hunok Völgyébe is ellátogatnak, ahol különböző gyalogtúrákat tartanak, valamint meglátogatják a hét „magyar” falut. A rendezvénysorozat záró eseményét október 10-én tartják meg, ahol a programokon résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki. 
M. Zs.

Kapcsolódó hírek