Ugrás a tartalomhoz

Az emlékezés kiállítása

Mezőkövesd hírei

„Számon-tartva” címmel nyílt vándorkiállítás a Matyó Múzeumban október 26-án. A tárlat a kommunista egyházüldözés pap áldozatainak állít emléket.

A Matyó Múzeum az 1956-os események 60. évfordulójának alkalmából döntött arról, hogy Mezőkövesden is bemutatják azt a gyűjteményt, amely a kommunista egyházüldözés pap áldozatait, azok hányattatott sorsát mutatja be. 
A kiállításon egyebek mellett korabeli tárgyakon, fényképeken, leveleken, bibliákon, imakönyveken keresztül állítanak emléket a kommunista időszakban üldözött egyházi személyeknek, köztük a mezőkövesdi, illetve Mezőkövesdről származó papoknak is. 
A tárlatot dr. Kerényi Lajos piarista atya nyitotta meg, aki beszédében saját emlékeiről mesélt a közönségnek. Dr. Kerényi Lajos 1946-ban lé­pett be a pi­a­ris­ta rend­be, 1952-ben szen­tel­ték pappá Vácon. 1944-ben a frontra, majd Oroszországba került, mint hadifogoly. A fogságból 1945 szeptemberében tért haza egy betegszállítmánnyal. Az akkori időkről, megélt eseményekről, valamint a beteg emberek és az ifjúság vallási segítésének fontosságáról beszélt. 
A Matyó Múzeum novemberre egy sajátos, beszélgetéssel egybekötött tárlatmegtekintést is tervez, amely során a kiállítás kurátorai, Prevozné Balogh Irén és Tikovits Ernő vezetné körbe az érdeklődőket, mutatná be a gyűjteményt.
A megnyitón Mozerné Horga Stefánia magánénekes és Pázmándi-Guba Viktória színész adott zenés, verses műsort. A kommunista korszak pap áldozataira emlékező anyagot december 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Matyó Múzeumban. 
M. Zs.

Kapcsolódó hírek