Ugrás a tartalomhoz

Rendőrségi felhívás és tájékoztatás

Mezőkövesd hírei

 Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, meggyújtjuk az emlékezés lángját.

 Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak - különösen a 2016. október 30 - november 4. közötti hétvége - az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő és a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell, hiszen az gyakran közlekedési balesethez vezethet, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

Mindenszentek és Halottak Napja idején, miközben Önök a temetőkben szeretteikre, ismerőseikre emlékeznek, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeik.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordult elő gépkocsi-feltörés, kerékpárlopás, zseblopás, táskalopás, a sírokról virág, koszorú eltulajdonítása, valamint a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, besurranás.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Rendőrség tanácsait:
 Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Járműveiket minden esetben zárják le! Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!
 Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket!
(A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)
 Utazás,  továbbá  nagyobb   tömegben  való   tartózkodás   esetén   fordítsanak   fokozottabb figyelmet értékeikre!
 Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
 Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)
 Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
 Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét!
 Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget, értesítsék a rendőrséget!
 
Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsi-feltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrizése!
 
Még néhány jó tanács, közlekedőknek:
– A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal! 
 Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb  körültekintéssel!
 Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében. Ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.
 Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mert azok életet menthetnek!
 
A rendőrkapitányság munkatársai a temetők, kegyhelyek környékén közbiztonsági, közlekedési, és bűnmegelőzési feladatokat látnak el az ünnep zavartalan biztosítása érdekében, ezért kérjük Önöket, hogy mindezek tudatában figyelmes és jogkövető magatartásukkal segítsék kollégáink munkáját.
 
Mindenkinek békés, nyugodt megemlékezést, balesetmentes közlekedést kívánunk!

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság
 

Kapcsolódó hírek