Ugrás a tartalomhoz

Megújul az iskola

Mezőkövesd hírei

Ötszázmillió forintból felújítják és bővítik a Szent István Katolikus Általános Iskolát. A beruházás keretében egyebek mellett új tornacsarnokot építenek és korszerűsítik a sportudvart, továbbá több nagyszabású fejlesztés is megvalósul az oktatási intézményben.

Az iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával kiírt Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, azaz EFOP-os pályázaton nyerte el a jelentős összeget. A 100%-os finanszírozású projektet nem állami fenntartású intézmények számára hirdették meg és a mindennapos testnevelés megvalósítását segíti elő.

CSARNOK, NAPERőMű A projekt keretében új tornacsarnok épül, amit tulajdonképpen hozzátoldanak majd az iskola épületéhez a Mátyás király út felőli részen. A terem közösségi térként is funkcionál majd, itt az öltözők mellett orvosi szobát is kialakítanak. 
A pályázatnak köszönhetően az iskola régi szárnyában öt szaktantermet alakítanak ki modern berendezésekkel, megvalósul az alagsor szigetelése és létesülni fog egy 30 kilowattos teljesítményű naperőmű, amely gyakorlatilag az iskola egész éves energiaszükségletét biztosítani fogja. Korszerűsítik a főzőkonyhát is, oda új berendezéseket, gépeket fognak vásárolni. A beruházáshoz tartozik továbbá a sportudvar fejlesztése, új gumiburkolatú pálya és futópálya létesül világítással ellátva, így sötétedés után is használhatják majd a diákok.

JÖVőRE KEZDIK Nyeste István, a Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a beruházás munkálatai nem fogják zavarni az oktatást, ugyanis az építési területet lezárják és külön bejáraton közelítik meg majd a leendő kivitelező szakemberei. A régi épületszárnyat érintő munkálatokat pedig a nyári szünet idejére ütemezik. 
– Természetesen a munkálatokat szeretnénk minél hamarabb elkezdeni, ugyanakkor a pályázatban közbeszerzéseket kell lebonyolítanunk, ami meghosszabbítja az előkészületeket. Az építési engedélyek már megvannak, a kiviteli tervek készítése folyamatban van. Bízom benne, hogy jövő nyáron elkezdődhetnek a munkáltok, ugyanakkor elképzelhető, hogy ehhez csak a jövő tanévben tudunk hozzákezdeni  – mondta az intézményvezető, aki hozzátette, ha ez a fejlesztés megvalósul az iskola lényegében tökéletes állapotban lesz. Elmondta, hogy az alagsor szigetelésével és az ott lévő helyiségek használatával gyakorlatilag minden funkciót el tudnak majd látni. Az új tantermek kialakításával az ideiglenesen a könyvtárban elhelyezett osztályt is új helyre költözhet. A tornacsarnok aulaként is funkcionál majd, ezért iskolai rendezvények helyszíneként is használni fogják. 
B. K.

Kapcsolódó hírek