Ugrás a tartalomhoz

Történelmi barangolás a Hun-völgyében (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A svájci Hun-völgy különleges történetéről tartott előadást dr. Salamin András november 24-én a Városi Galériában.

 
 
A Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által szervezett eseményen Kiss Mátyás, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket és osztotta meg a Hun-völgyben tett utazásai során szerzett személyes élményeit. 
Majd pedig dr. Salamin András ismertette ötéves kutatómunkájának eredményét. 
Az előadó felmenői a svájci Hun-völgyből származnak, akik 1835-ben költöztek családjukkal Magyarországra. Dr. Salamin András a 20. század végén, a 21. század elején kezdte el kutatni családjának történetét. A kutatás során 2005-ben és 2007-ben a svájci völgybe is elutazott, ahol saját szemével meggyőződhetett, hogy valóban hunok lehettek a völgy őslakói. Előadásában részletesen bemutatta azokat a főbb bizonyítékokat, a völgyben élők hun származását alátámasztó tényeket, amelyeket 10 pontba gyűjtött össze az előadó. 
Kiemelte, hogy maguk a völgylakók is a hunok vagy a magyarok utódainak tartják magukat. Az előadásból azt is megtudhattuk, hogy például a völgyben hun, magyar, székely rovásírást, a keleti származást igazoló tulipán-, virág-, nap- és hold díszítéseket találtak a házakon. Emellett megfigyelhető az ősi nyelvre utaló régi helység-, hely- és családnevek, valamint a nyugaton ismeretlen halotti tor szokása is jelen van a völgyben. Egyebek mellett ezek is bizonyítják a völgyben élők és a magyarok rokonságát.
M. Zs.

Kapcsolódó hírek