Ugrás a tartalomhoz

Nyári NAV ellenőrzéssorozat: hétvégén és éjszaka több a szabálytalanság

Mezőkövesd hírei

A nyári idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódóan július 1-től augusztus 28-ig terjedő időszakban, nyolc héten át az adóhatóság összehangolt ellenőrzéssorozatot folytatott az Észak-magyarországi régió területén.

Idén nyáron – a korábbi évekhez hasonlóan, de az új szervezeti felállásból adódó lehetőségekkel élve a vámszakmai területtel és más társhatóságokkal szoros együttműködésben – az adóhatóság egységei fokozott jelenléttel léptek fel az adókikerülő magatartásformák ellen. 


A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei operatív egységek intenzíven vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét. Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok. A cselekvési program része volt továbbá a zenés-táncos szórakozóhelyek vizsgálata is.

Az összehangolt ellenőrzések elsődleges célja a kiemelt forgalmú nyári időszakban a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése, ezáltal a jogkövető magatartást gyakorlók tisztességes versenyének biztosítása volt.

Az adóhatósági revizorok az ellenőrzéssorozat keretein belül a régió három megyéjében összesen 123 különböző helyszínen, több mint 600 vizsgálatot folytattak le, melyből számos alkalommal a társhatóságokkal együttműködve akció jellegű – egy területre, vagy egy eseményhez kapcsolódó – koncentrált hatósági fellépés történt. 

Pozitív tapasztalatként kijelenthetjük, hogy a foglalkoztatottak bejelentése tekintetében javult az adózói fegyelem. Ugyanakkor a lefolytatott nyugtaellenőrzések negyedében az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről. A magas feltárási arány egyik oka, hogy az ellenőrzések nem csak munkaidőben zajlottak, hanem délutáni, esti és hétvégi időpontokban is. Ez a tény a további adóhatósági feladatok tervezése során meghatározó szempont. 

Az ellenőrzések által feltárt hibák, hiányosságok miatt 23 millió forint bírságot kellett kiszabni, és 12 üzlet is lezárásra került kétheti időtartamra.

A folyamatos adóhatósági jelenlét biztosítása érdekében, a gazdaság aktuális folyamatainak és a régió sajátosságainak megfelelően a közeljövőben az őszi betakarítási munkálatok kerülnek az ellenőrzések fókuszába.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Kapcsolódó hírek